söndag 15 september 2024

Kolla Agenda ikväll!

 

Med är också Frida Stranne och Kerstin Bergeå för att ge andra perspektiv på krig och fred.

Minsann... ikväll blir det nordisk samtal om situationen efter kriget i Ukraina. I svensk teve. Agenda. Men lugn! Inspelat i Köpenhamn. Så jag utgår från att debatten blir mindre förutsägbart än om det varit SVT som producerat.

Jag förväntar mig problematisering av ett krig som inte ser något slut utan tvärtom expanderar och tillförs allt fler och allt våldsammare vapen. Vågar någon säga det som alla nog vet - nämligen att ingen kommer att "vinna" kriget? Hur många miljoner döda ukrainare och ryssar accepteras av de som förkastar förhandlingar?

Är en demilitariserad zon ett sätt att nå vapenvila? Är det rimligt att Natoländers vapen används mot ryska städer som svar på de ryska angreppen på ukrainska städer? Och är det inte så att, om kriget fortgår år efter år, att det enda sättet för Ukraina att "vinna" är att vi andra också bidrar med soldater? Och vad skulle det då få för konsekvenser?

Förutom nordiska utrikesministrar finns såväl hökar som duvor med. Frida Stranne och Kerstin Bergeå (ordförande i Svenska Freds) deltar för att ge perspektiv.

SVT skulle inte ha modet att ha en debatt av sådant slag. Här i Sverige är det ohyggligt ensidigt folk från  Försvarshögskolan och liknande som intervjuas. Med ensidigt militaristiskt perspektiv. Sådant ska också var med, men inte så ensidigt. Men nu är det dansk public service som arrangerar. Agenda ikväll, Våga titta!