torsdag 1 augusti 2024

Sommarprat med ärliga Åsa

Lyssnade på Åsa Romson som pratade i Sommar i P1. Hon var en sådan där politiker som jag utan
tvekan hade kunnat köpa en begagnad bil av. Och som jag under de år vi båda satt i Miljöpartiets ledning alltid kunde lita på. Inget smörande. Men heller inte kritik för kritikens skull.

Sommarprogrammet var riktigt givande. Välformulerat. Och gav inblick i såväl klimatförhandlingar som i klimatfrågan på ett både initierat och ärligt sätt. Det vill säga just vad som kunde förväntas av just henne.

Åsa hade kunnat säga ett och annat om hur hon blev behandlad efter det att hon avgått som språkrör - hon borde fått vara kvar som klimatminister men det nya språkröret Isabella Lövin var inte alls intresserad av det. Vilket jag ogillade skarpt. Åsa hade behövts med sin juridiska kompetens och förmåga att vara politisk hantverkare.

Hon hade också kunnat säga det rent ut: att hon räddade Miljöpartiet från förfall när hon ställde upp mot Mikaela Valtersson när partiet skulle välja nytt språkrör efter Maria Wetterstrand. Partiledningen ville ha Mikaela som var lika nyliberalt inriktad som Maria i kampen för vinstsyftade skolor etc. Åsa stod för den gröna ideologiska basen. Och vann valet trots att medierna utgått från att Valtersson skulle vinna. Valtersson lämnade politiken och blev ordförande i Friskolornas riksförbund. Åsa forskar i ämnet miljörätt och undervisar på Stockholms Universitet.