tisdag 13 augusti 2024

Hur ska man förstå USA?

Ska man förstå amerikansk politik så underlättar det om man vågar lyssna på vad som sägs istället för att lyssna på det som refereras. 

Det är alltför lätt att den svenska politiska kulturen påverkar hur svenska medier hanterar och refererar amerikansk politik. Men det innebär också att läsare och lyssnare får svårt att förstå varför politiken och retoriken ser ut som den gör.

Det lättaste för journalister är förstås - utifrån svensk politisk kultur och vad som är normalitet i Sverige - att referera det bästa och mest tilltalande från Kamala Harris och det sämsta och mest bisarra från Donald Trumps läger. Tänkte på det än en gång när jag såg Kamala Harris och hennes vicepresidents första gemensamma uppträdande respektive Donald Trumps presskonferens häromdagen.

Mina värderingar är förstås mer hos Harris än  hos Trump, men det behöver ju inte betyda att jag inte vill förstå hur en sådan som Trump kan ha så stort stöd. Myten om att det bara är idioter som stöder Trump är felaktig. Jag vill begripa varför vänner som vanligtvis är intellektuellt fullt kapabla föredrar Trump. Då hjälper inte nyhetsrapportering i svenska medier, som så ofta väljer ut det bisarra hor Trump och det mer svensknormala hos Biden/Harris.

Varför inte lyssna på podden USA Co? Där försöker man bena ut varför det är som det är.