torsdag 18 juli 2024

Så förbannat skämmigt...

 

Nog är det skämmigt. Medan svenska politiker - hela skaran från vänster till höger - enbart talar om mer vapen, mer soldater, fortsatt krig i Ukraina så är det (suck) Victor Orbán (suck igen) som pratar om att det hela tiden dör ukrainska soldater vars döda kroppar hela tiden måste ersättas av nya soldater. Och att det därför måste till förhandlingar om vapenvila med sikte på fredsförhandlingar. 
 
Att den politiska ledare som jag tycker mest illa om i EU ska vara den som säger det som ändå måste sägas är förfärligt. Bilderna med textremsor är från Aktuellt.



Också Ukrainas president har meddelat att han vill se Ryssland i en fredsförhandling tillsammans med andra länder. Medan den som talar om sådant i Sverige anklagas för att gå Putins ärende... Sveriges offentliga debatt har urartat och vi har hamnat i en helt absurd krigskultur. 
 
Nästan alla krig avslutas genom förhandlingar. I en fredsförhandling lär det, som i alla förhandlingar, bli en kompromiss. I det här fallet blir den både orättfärdig och orättvis. Eftersom Ukraina inte vinner genom att få tillbaka alla områden. 
 
Ett sådant resultat påstås i det svenska debattklimatet innebära också ett "existentiellt hot mot Sverige..."
"Om Ukraina inte vinner hotas Sverige och hela Europa", har ju meddelats från varenda partiledare och snart sagt varenda svensk EU-politiker. Svenska politiker motsätter sig fredsförhandlingar som leder till fred. Eller inser de svenska politikerna att dom tagit för mycket i sin mun? Att dom varit del av en krigskultur som medfört att dom blivit rent korkade?