torsdag 13 juni 2024

Svensk debatt unik, här talas inte om fred...

 

Läs ledarkrönikan här.

 EU-valet är över. Sverige utmärkte sig på ett sätt. Här sas inte ett ord om fred. Inte från någon partiledare eller någon av toppkandidaterna.

Här nämndes inte hur många ukrainare som blir liggande som lik i skyttegravarna. Eller som tvingas amputera ben och armar. Eller ögon.

Nästan en halv miljon har redan dött eller skadats. För bara Ukrainas del är siffran, enligt New York Times, 70 000 döda och mellan 100 000 och 120 000 skadade. För Ryssland än fler. Skulle de döda kunna läggas efter varandra så skulle det räcka över 25 mil.

De allra flesta var nyss civila pappor, söner och bröder. Sen blev de med uniform och värdet av deras liv reducerades till nollpunkten. Svårigheter att ersätta döda soldater gör att de som styr i Ryssland och Ukraina tvingar ut allt fler. Så ”de kan vinna kriget”. Åtta miljoner ukrainare har flytt ur landet.

Ukrainas hälsoskyddsmyndighet redovisade hur många ukrainska soldater som tvingats amputera armar eller ben första halvåret 2023. Siffran var 15 000. Förmodligen lika många ryssar. Om en halv meter amputerats och stumparna läggs i rad så räcker de till 1,5 mil.

Ändå surras det från alla politiska håll i Sverige om att det gäller att ”vinna kriget”. Som om inte båda parter i kriget redan förlorat. Vad är det man måste förlora för att kunna "vinna"?

Sedan kan man anse att det är värt allt detta. Är det värt 1 miljon döda till? Tre mil med amputerade ben och armar? Det anser tydligen många. Men blunda i vart fall inte för det, göm inte undan det. För då har du också fastnat i krigskulturens totala empatilöshet.

Hur ska Ukraina, Europa, Ryssland ta hand om de som kommer hem utan armar och ben? Hur ska samhällen förhålla sig till alla de som efter månader i dödsskräck kommer tillbaka med det som går under beteckningen posttraumatisk stress?

I USA har114 000 veteraner tagit livet av sig eftersom de helt enkelt inte orkat leva efter allt de varit med om. Hur tror du det blir för de som överlevt helvetet i skyttegravarna i Ukraina när deras land har "vunnit kriget"? Begriper partiledare och andra vad de pratar om när de surrar om att "vinna kriget"?

 

LÄS HELA HÄR

PS! Ett försökt att skjuta på beslutet görs i riksdagen, det krävs att V, MP och ett antal sossar röstar för uppehåll.