torsdag 27 juni 2024

ALMEDALEN SOM HÖLL PÅ ATT SLÅS UT... MED SATSADE PÅ CHAMPAGNEFRUKOSTAR.

 


Almedalen. Politikervecka. Idag är de Miljöpartiet och Vänsterpartiet. 1988 var Almedalen på väg ut sedan några år. Sundsvall försökte ta över. Men Almedalen svarade genom att Visby bjöd på champagnefrukost... Undrar om Daniel Helldén får någon sådan.

I de memoarer jag håller på att skriva berättar jag så här:
 
"Sommaren 1988 blev som den blev, badplats efter badplats försattes med badförbud på grund av övergödning, algblomning och giftigt vatten. Renkött grävdes ner, mjölk hälldes ut och bär fick inte plockas. Det havererade kärnkraftverket hade talat. 
 
Men inte bara det. Det fanns något annat också. Politikerförakt. 
 
Och kanske till och med insikt om att tillgångar borde delas mer solidariskt. Det var med detta i bagaget partiledare och språkrör skulle ta sig fram till valdagen den 18 september, på dagen 7 år efter det att Lena och jag träffades på den där parkeringsplatsen. Ett omen så gott som något… kunde man ju tycka.
 
Politikerveckan i Almedalen hade under flera år gått på sparlåga, partiledare och partier hade valt bort Visby. En ny jaktmark hägrade. Sundsvall och den så kallade Demokrativeckan där partiledarna fick tala på Stora Torget direktsänt i TV. Mumma! 
 
Hur ska en kommun som tappar något så varumärkestyngt som Almedalen komma igen? Jo, lite mer flärd. Visby kommun började bjussa på champagnefrukostar. Och minsann. Partierna började komma tillbaka.
Statusen höjdes och de stora tidningarna bevärdigade sig med att skicka politiska reportrar som i olika grad var förtjusta i alkohol. 
 
Vi språkrör - Eva Goës och jag - delade upp oss på dessa begivenheter. Eva tog sig an Almedalen och jag demokrativeckan i Sundsvall. Höll långt tal, som ackompanjerades tevemässigt av inte minst goda partister som fyllde bänkarna. 
 
Längst fram till vänster satt Krister Skånberg, klippa i ekonomifrågor. Han hade läst mitt tal, markerat där han tyckte att tevetittarna borde få höra grandiosa applåder och påbörjade applåder just där i syfte att få övrig publik att belevat hänga på. Kameramannen upptäckte Krister, och zoomade flera gånger in på honom när han drog igång applåderna. Tablå! 
 
Jag vill absolut tro att åtminstone hälften av applådåskorna kommit i alla fall. Svenska Dagbladet (sic!) hade i alla fall dagen efter i en längre och hyggligt bildsatt artikel meddelat tidningens läsare att vi var en grön fläkt i grådasket. 
 
Sånt piggar upp i en valrörelse som annars mal på med torgmöten, kvällsmöten, skolbesök och bananer för att hålla energinivån på acceptabel nivå. 
 
Huruvida Eva gottade sig med champagne i Visby vet jag inte, men hon höll ett bra och vasst tal. Lars Werner, partiledare för det som ännu hette Vänsterpartiet Kommunisterna, hade gjort sin sedvanliga nedstigning i havet till fotografernas numera ganska måttliga intresse. Olof Johansson, Centerns gode partiledare, gladdes åt att Miljöpartiet tvingat övriga partier att tala om miljön. Alf Svensson meddelade att alla borde få dricka rent vatten. 
 
Och Ingvar Carlsson, statsministern, lovade att miljön skulle bli socialdemokratins stora fråga, man hade ju minsann en ny miljö- och energiproposition på gång där omställning var hela temat. (En proposition som drogs tillbaka efter valet...).
 
Vi gladdes åt att alla måste förhålla sig till oss, att vi fanns med i den politiska smeten utan att behöva beblanda oss med den stora politiska cirkus som pågick: den så kallade Ebbe Carlsson-affären som var en följdeffekt av mordet på Olof Palme. 
 
Ebbe Carlsson hade fått statsrådet Anna Greta Lejons tillstånd att ägna sig åt privatspaning vilket han gjort med olagliga metoder. Ur detta ramlade beskyllningar, KU-anmälningar, lögner och krumbukter i en både salig och osalig röra. 
 
Per Gahrton tyckte att vi borde stiga in i debatten. Men Eva och jag aktade oss för att beblanda oss med den partipolitiska cirkus som pågick. Skit i gyttja stänker på både goda och onda, skrev jag lite lagom poetiskt i ett PM som behandlade frågan. Låtom oss vara rena! Så länge det går. "

Slut på citatet. När boken kommer ut? Förmodligen - om jag hinner klart - nästa år.