tisdag 28 maj 2024

Stiger in för att förtidsrösta, av plikt i ett märkligt val

Nej, lustfyllt är det inte. Att gå in i biblioteket för att rösta i EU-valet.

Men det är en plikt. Att först och främst rösta emot partier med obehaglig värdegrund och emot partier som ingår i grupper som kan tänka sig samarbeta med dessa. Då föll SD, KD och M.

Bort också med partiet som vill skicka EU-soldater till Ukraina och därmed öppnar dörren till båda världskrig och atomvinter (C). Och bort L som ligger i samma härad och i dessa sammanhang är nästan EU-fundamentalistiska. 

Och sossarna? Tittar på deras valsedel, skakar på huvudet. Nej, för bövelen. Och sossarnas toppnamn som inte ens förmår redovisa hur hon använder sina väl tilltagna "kontorspengar". Det säger nåt.

Kvar finns två stackars partier - om man, orättvist nog, bortser från sådana som inte sitter i riksdagen.

Jonas Sjöstedt, som toppar V:s lista, är en sympatisk man, även om han numera verkar anamma krigskulturen mer än många andra. Vad mera? Jo, han kommer att ingå i en grupp i EU-parlamentet med ganska litet inflytande på maktförhållanden. 

Den gröna gruppen har, och kan även fortsättningsvis få, större inflytande i den reella kampen mot extremhögern eftersom de lättare kommer in i förhandlingsläge. Så, om jag ska välja något parti som med säkerhet kommer in i parlamentet, så blir det MP. Som dessutom ingår i EU-grupp som driver klimat- och miljöfrågor bäst. 

Vem på listan ska kryssas? Om valet står mellan de tre första. Lätt: det blir Pär Holmgren. Han tycks vara den mest ideologiskt självklara, har till och med begripit att "evig ekonomisk tillväxt" är såväl destruktiv som omöjlig - och att kapitalismen, som i praktiken är inskriven i EU-fördrag, måste tyglas. Sympatisk dessutom. 

Så då tar jag mig in till biblioteket... väljer bort att rösta på den lista som det visar sig att jag faktiskt har mest gemensam uppfattning med ("Värdigt liv" som är gemensam lista för Partiet Vändpunkt och Feministiskt Initiativ) och kryssar rejält genomtänkt Pär Holmgren. 

Plikten är avklarad. Utan att vara direkt entusiastisk över att få delta i ett val där Marine Le Pens extremhöger-parti kommer att få fler mandat i parlamentet än Sverige. Vi borde vara ärliga nog att ändra vår grundlag så det inte längre står att "all makt utgår från folket". För så är det inte. 

För övrigt är inte det viktigaste att formellt rösta. Utan att veta vad man röstar på. Och varför.