fredag 31 maj 2024

Saab tappar på börsen... inga JAS just nu till Ukraina...

Svenska Dagbladet meddelar: "Nyheten att Gripen i dagsläget inte skickas till Ukraina fick Saabs aktie att falla på börsen under onsdagen."


Ja, det är ju för jävligt. Att kriget inte är mer potent. Så Saab får tillverka, leverera och fakturera i aldrig sinande flöde...

Saabs historia bygger till inte oväsentlig del på att flygplan tillverkats, levererats och fakturerats i takt med att de havererar, störtar och tar livet av flygare. Flygvapnets minneshall på Östermalm i Stockholm har en hel vägg med namn på döda flygare. 

Om det är straxt över tusen eller "bara" 997 namn på den där väggen minns jag inte. Jag räknade när jag var där. Så många flygare och medföljande FRA-anställda har dött när Saabs flygplan har havererat. Trots att Sverige inte varit i krig.

Första gången jag skrev om detta blev det en del ilskna reaktioner, ungefär som om "detta ska vi inte tala om". Flygplan som havererade vid start, landning, övning och spaning är ju inte så hedersamt. Särskilt inte när det är cirka tusen som dött på kuppen. 

Saab hade väl inget emot det där, de levererade i takt med att de nyss levererade störtade. Det var Flygande Tunnan, Lansen, Draken. Och pengarna flödade till ägarna medan tårarna flödade hos de anhöriga. 

De som dog var till stor del unga män från fattiga förhållanden  i Norrland, söner till småbrukare inte minst. Unga män som hoppades på en framtid, men som hamnade i klorna på cyniska bolag och än mer cynisk ledning för Flygvapnet.  

Hade det varit fler söner tillhörande "fina och rika" familjer som dött hade det förmodligen blivit ramaskri.

Krigets direkta offer tillhör allt som oftast de mindre bemedlade, de som inte kan söka sig bort från risken för att dö i usla flygplan eller, som nu, under vedervärdiga förhållanden i Ukraina där likdelarna från främst unga män ligger i leran eller i skyttegravarna. Nyss var de civila söner, fäder, bröder.

Så kriget är till stor del en klassfråga. Kanonmaten hämtas inte från salarna med kristallkronor. 

Hade kriget varit än mer potent och efterfrågan på JAS-plan större så hade vi haft en fin, växande industri med goda vinster som tilldelats familjen Wallenberg och ett antal pensionsfonder.

Som det skrivs i Svenska Dagbladet: "Att Sverige avvaktar med att skicka Gripen till Ukraina kan vara början till slutet för stridsplansprojektet." 

Å andra sidan: fortsätter kriget, kommer JAS att tillverkas, levereras och faktureras. Goda tider. För de som överlever utan fysiska eller mentala skador.