tisdag 21 maj 2024

BASINKOMSTVECKA: Basinkomst på gång i Sydkorea? Och Trondheim.

Under den här veckan blir BASINKOMST tema på bloggen. Tidigare kallades det för medborgarlön. 

Under alla mina år som språkrör var medborgarlön (som det då kallades) en aktuell fråga på Miljöpartiet för att sedan tonas ner. Globalt är basinkomst alltmer aktuellt. Exempel;

SYDKOREA. Magasinet Syre (som är nödvändig om man är intresserad av basinkomst) redovisade läget efter senaste valet i Sydkorea:

"Sedan länge förespråkar Demokratiska partiets ledare Lee Jae-myung, en riktig basinkomst, alltså där invånarna får en summa pengar regelbundet, utan att det ställs några behov- eller redovisningskrav för att få dessa."

​​Under sin tid som guvernör i Gyeonggi-provinsen införde Lee Jae-myung flera projekt med basinkomst, med lyckade resultat, vilket just Syre rapporterat om tidigare

I Sydkorea finns även ett renodlat basinkomstparti.

NORGE. Är du under trettio år, utan fast inkomst och boende i Trondheim? Då kan du kvalificera dig för det nya norska basinkomstprojektet som staden planerar att införa.

Jag citerar Syre: "Tanken är att en “basinkomst” ska förenkla för de unga vuxna som ofta har en uppsjö av olika bidrag och ersättningssystem att hålla reda på när de söker hjälp. Som det är idag är det många som hamnar mellan stolarna eller får vänta i många år på att få rätt diagnos, som ger personen rätt till ersättning. Det gör att de fastnar i livet och att den mentala hälsan kan komma att försämras."

Det norska projektet kommer att delvis likna försöken i Finland och Nederländerna, meddelas på den norska forskningssajten forskning.no.

SVERIGE. Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén har tillsammans med riksdagsledamöterna Rebecka Le Moine och Annika Hirvonen motionerat om utredning av basinkomst i Sverige. 

KONFERENSER. För första gången anordnas en stor regional kongress om basinkomst i Latinamerika. Datumet för den blir 17-19 juli. Platsen är Costa Rica. Drygt en månad senare anordnar nätverket Bien (Basic income earth network) sin årliga kongress. Denna gång blir det i Bath, i Storbritannien, den 29-31 augusti, och där forskare vid universitetet i Bath är involverade. Temat är basinkomst och socioekologisk omställning. Båda konferenserna kan följas digitalt.


SYRE har något som de kallar Basinkomstkollen. Finns här. Dessvärre har nuvarande regering stoppat tidningsstöd till tidningar som Syre, så ska information som rör till exempel basinkomst fortsätta krävs att intresserade blir prenumeranter.