tisdag 30 januari 2024

Nej till Israel i Eurovison Song Contest.


Ska Israel vara med i Eurovision Song Contest? 1000 mer eller mindre kända artister anser inte det. Och det gör dom alldeles förbannat rätt i.

Ryssland är uteslutet för sitt invasionskrig i Ukraina. Israel ska tydligen inte uteslutas om EBU (Europeiska radio och TV-unionen) får bestämma. Europafinalen ska avhålls i Sverige. Så Sverige, det vill säga SVT i det här fallet, skulle ju kunna tycka nåt. Och det gör SVT genom sin programchef Eva Beckman.

Man tycker att man ska tycka ingenting ty man anser att det är EBU som ska tycka vad Sverige som värdland ska tycka. Dåligt. SVT skulle naturligtvis avsäga sig hela finalen om Israel ska få vara med. Israel ägnar sig åt att bomba ett befolkning som ingenstans kan fly. Jag hoppas att en massa länder hoppar av så kan ju SVT:s programchef stå där och skämmas för sitt icke-tyckande.

Från YLE (finska public service)

Nog mäts det med dubbla måttstockar alltid. I det här fallet är det alldeles åt helvete tydligt. SVT borde alltså säga nej. Av sakliga skäl, av moraliska skäl, av alla skäl som finns. Lägg till det att det kommer att bli demonstrationer, våldsamheter och polisingripanden. För något så korkat som att tillåta ett land som bombar barn till döds, med en intensitet som mycket sällan har skett förr, att få delta i Europas musiktävling.