onsdag 3 januari 2024

Närhet till vatten

Över 700 miljoner människor lider brist på rent vatten i sitt närområde. 

Eftersom det vanligaste är att kvinnor
och flickor ansvarar för vattenförsörjning i hemmen är det också kvinnor som får lägga ner mest tid på att vandra långa sträckor för att hämta vatten, bära vatten. Detta hämmar flickors möjlighet att studera. 

Det förstärks av att sanitetsförhållanden är så mycket sämre när vatten saknas, vilket bland annat medför att flickor som får mens stannar hemma från skolor som saknar vatten och toaletter.

Som språkrör för MP brukade jag säga att den främsta jämställdhetsreformen vore närhet till vatten. Det var inte så populärt, minns hur en välkänd feminist som jag debatterade med inför valet 1994 himlade med ögonen på temat "dum karl" när jag svarade på frågan om vad som vore den viktigaste reformen för kvinnor. Hennes svar hade varit, vilket ju också är viktigt, jämställda löner.

Onekligen är det så att några procent av det som läggs ner på militär verksamhet skulle ge möjlighet för nästan alla att få tillgång till rent vatten och sanitet. Året är 2024. Och mer pengar än någonsin spenderas på vapen, ammunition och allmän militär upprustning. 

Alla länder spelar med, som i en helvetesspiral. I Sverige - där den politiska eliten driver tesen att Ryssland hotar med invasion av vårt land, vilket man bildsatte genom att låta stridsvagnar rulla genom Visby - har statens utgifter för militären gått från 40 miljarder till 120 miljarder kronor på några få år. 

Gissa var de pengarna tas ifrån... och var sedan inte förvånad över att skola och sjukvård krackelerar - och att vattenledningar och avloppssystem är på väg att gå samma väg. Och himla inte med ögonen när någon påpekar att den främsta jämställdhetsreformen är närhet till rent vatten.