torsdag 25 januari 2024

Jobb...

 Jobbar med en text till ledarsidan i ETC. Så här blir nog inledningen:

Så har då Sverige lotsats ett steg närmare medlemskap i Nato. Visserligen med böjd rygg och smaklösa löften till några auktoritära stater vars syn på demokrati svenska regeringar tidigare kraftfullt kritiserat.

Men vad gör man inte för ökad säkerhet... För det är ju ökad säkerhet det handlar om. Det är i vart fall det som var argumentet för att lämna in ansökan. Vi som hävdade att det kanske inte alls skulle öka säkerheten ansågs vara mindre vetande.

Men nu är det annat ljud i skällan. Jävlar, vad fort det gick! Ska man tro en del av de som sprang omkring i Sälen under senaste konferensen för Folk och Försvar så planerar Ryssland ett anfall på Nato om cirkus 18 månader -eller i vart fall inom 3 år. De som framfört detta är samma ”experter” – typ Oksanen - som tidigare hävdat att den bästa säkerheten får Sverige genom medlemskap i just Nato.

Så frågan kvarstår: ökar eller minskar Sveriges säkerhet med medlemskapet eller inte? Det hela synes oklart. Det beslutsunderlag som låg till grund för ansökan var ren rappakalja baserat på halvsanningar.

Genom att låtsas bort det obekväma reducerades rapporten till retorik istället för att vara ett
intellektuellt hederligt underlag för beslut. Även med ett sådant skulle finnas skäl som talar för
medlemskap i Nato - men också skäl som talar emot. De kommer inramlande nu. Och SVT släpper till och med fram kritiker. Nu. När allt är beslutat. Det är dålig public service! Det är statstelevision.