lördag 13 januari 2024

Greider, ÖB och Ave Maria

Göran Greider skriver vackert och ofta nickar jag bifall. Nu senaste skrev han att ÖB nog vill ha krig. Praktisera, så att säga. 

Låter våldsamt. Men värt att notera är att de militära och dess kringsfär lever stora delar av sitt liv i en bubbla där tanken på krig normaliseras

Den som numera är politisk rådgivare åt ÖB firade för några år sedan nyår med att på gården låta en liten stridsvagn under hurtiga utrop, med barns närvaro, spruta eld. 

Utlagt på twitter till bland annat försvarsbloggares glädje. 

Tror det säger något om en tragiskt normaliseringsprocess. En sorts - visserligen bagatellartad men ändå - romantisering av krig och massdödande. 

Man talar hurtigt om att "vinna krig" trots hundratusentals döda, än fler lemlästade, ännu fler med livslånga psykiska problem. En sorts nonchalans breder ut sig. Det är del av en krigskultur som äter sig in i vardagen.

Vi ser just nu en tystnad från "krigsexperter" när civila och militärer (som nyss varit civila) slaktas i massdöd i två anfallskrig. Man ger sken av att man kan "vinna ett krig" trots hundratusentals döda och än fler fysiskt och psykiskt skadade för livet. Är det att vinna? Vem eller vad vinner??

DÖDA TILL AVE MARIA
Romantiseringen av krig är också en del av Försvarsmaktens offentliga PR för sin verksamhet. Kolla på klippet nedan, hör musiken, se glädjen i syftet att delta i krig och att döda. 

Samma sorts smil har jag sett på videoklipp som kriminella gäng lagt ut när de testat automatvapen.

Så visst är det något, som i min värld måste betraktas som något sjukt, som strilar fram i hjärnor som är uppfyllda av krigskultur. 

NAKEN KVINNA SMEKER KRIGSPLAN 
När jag gjorde lumpen hade vi ett befäl som på sitt rum hade en affisch med en naken kvinna som smekte ett stridsplan. 

Kanske finns något av den där andan kvar - i vart fall avslöjade DN häromdagen att det fortfarande förekom sexuella trakasserier inom Försvarsmakten och att dess inte polisanmäldes. 

En signal från regementsledningar som inte går att ta minste på. Lite grabb-bus, blir lite löneavdrag och en dunk i ryggen på temat "vi håller det inom familjen". 

ÖB SÄGER INTE NEJ TILL KÄRNVAPEN
Det finns naturligtvis militärer som aldrig skulle förminska eller romantisera krig och krigshandlingar. Och om ÖB - som förresten erhållit utmärkelsen Legion of merit från den amerikanska krigsmakten -  önskar praktisera krig vet jag förstås inte. 

Det vet förstås inte Göran Greider heller, men han anar det tydligen.

Det jag vet är att ÖB inte motsätter sig kärnvapen på svensk mark, det har han deklarerat. Och han har därmed, i mina ögon i vart fall, gått över den röda linje en svensk ÖB inte skall gå om hen vill ha kvar sitt jobb. 

Som sagt var: se klippet från Försvarsmaktens youtube-kanal nedan.