söndag 3 december 2023

Incitament

Skriver i helgens ledare:

På Dagens Nyheters ledarsida meddelar Max Hjelm (28/11) att hyresregleringen skapat ”skriande brist på bostäder då incitamentet att bygga hyresrätter är för låga”. 

Med incitament menas att vinsterna blir för låga. Kapitalet styrs till bättre jaktmarker än bostäder.

Vapenindustri verkar ge bättre utdelning på insatt kapital, för att ta ett exempel. 

Max Hjelm drar kortet med hyresreglering för att markera hur korkat Nooshi Dadgostar (V) tänker.  Hon och hennes parti har nämligen pläderat för böter till de som tar ut ”oskäliga priser på mat”. 

Men det ska ni veta, meddelar Max Hjelm bryskt, utbudet kommer att minska om incitamenten minskar. 

Jag tycker mig från borgerligt håll hört samma visa när det gäller ”incitamentdriven”, det vill säga vinstsyftade, skola.

Dra undan incitamenten så står snart var tionde barn utan skola. Vi ska i vårt inre se bilden av gråtande barn och förtvivlande föräldrar som står och bankar på låsta skoldörrar… 

Att lokaler, lärare, bänkar och böcker finns kvar är något som borgerlighetens marknadstänkare bortser från – de enda som inte finns kvar är ägarna som ser barn som små pengapåse vars innehåll i största möjliga grad skall undandras såväl lärare som elever för att istället utgöra incitament. 

Var det inte så att Liberalernas ledare till och med hävdat att skolor utan vinst är som bagare utan mjöl, och rent av kommunism? 

Att hela världen i så fall skulle leva i kommunistisk misär kan möjligen förklara den dysterhet som allmänt präglar nästan alla ledande liberaler..

Läs hela här: 

https://www.etc.se/ledare/dadgostar-har-raett-naagot-lurt-aer-det-med-matpriserna