söndag 12 november 2023

Inget sker i ett vakuum - vare sig Hamas illdåd eller operationer mot starr

Har just blivit opererad för grön starr. På ett rent sjukhus, med tillgång till allt från antibiotika och
smärtstillande till rena instrument och mången kunnig personal som ser till att allt flyter på utan att skynda så det blir slarvigt. 

Detta sker inte i ett vakuum, för att citera FN-chefen som dristade sig att säga just det efter Hamas våldsdåd i Israel. För det fick han skäll från flera håll där det uppenbarligen ansågs att det vedervärdiga terrordådet skett i ett vakuum, utan samband med vare sig historia eller nutid.

Självfallet händer inte vare sig gott eller ont i ett vakuum. Historien finns där. Det militärt starka landet, som förvisso känner sig hotat, och är hotat, har knappast agerat för att fred och försoning ska kunna ske. Bosättningar på ockuperad mark, om än på Västbanken, är bara ett exempel som fyller det där som en del vill påstå är vakuum.

Det vedervärdiga dödandet och den groteska förstörelsen som nu sker i Gaza avslöjar hur illa det är ställt också med svenska politiker som inte kan stå upp för att kräva vapenstillestånd. Inte heller denna feghet sker i ett vakuum...

Vad var det Palme sa i det där jultalet 1972 när USA urskillningslöst bombat Hanoi? Är inte det talet aktuellt också nu i uppdaterad form? "Vi har många exempel på illdåd i den moderna historien och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Sharpville, Treblinka, Hanoi. Nu fogas ett nytt namn till raden: Gaza, 2023."

Fast frågan är förstås om inte Gaza fogdes till den där listan redan 2008. Minns ni? För det som hände då är också något som fyllt ut det som en del vill kalla vakuum.

Gammaltestamentlig etik råder – "öga för öga, och tand för tand", men men upphottad av den israelitiska regeringen så det nu handlar om tio ögon för ett öga, tio tänder för en tand, tio barn för ett barn. Eller om det är hundra barn för ett.

Jag tycker lika illa om den israeliska regering som inte ens kan inse det vidriga i att ta ifrån palestinier sina bostäder och sin mark som jag tycker illa om de som på gatorna ger sig hän genom att anklaga alla judar för vad en regim gör. Kollektiv skuld ger jag inte ett vitten för. Det må gälla kristendomens prat om arvsynd eller näthatare som talar om "muslimerna" eller "judarna" som om inte de var individer. 

Förresten avskyr jag den kollektiviseringen av människor som socialister hängett sig åt in absurdum genom att prata om "folket". På den där kollektivistiska skalan finns rasismen som yttersta punkt. Det är ett av alla skäl till att jag aldrig varit med i något parti som surrar om "folket".

Eller som jag skriver i boken Vad ska vi ha samhället till?:  "Vi måste krypa ur föreställningar om den andre, måste sluta tala om kollektiv och om »folket« och se individer. Det är bara om vi ser individen vi kan vaccinera oss mot rasistiska fördomar och föreställningar. Vilket är en förutsättning om vi ska kunna skapa fred med oss själva som art."

Hur som helst är jag glad över att att svensk sjukvård sett till att jag fått mina ögon opererade och att det blivit möjligt utan att behöva sälja hus och hem. Och sådant sker inte i ett vakuum. Utan har en historisk bakgrund av bland annat fred och avsaknad av vedervärdig behandling.