tisdag 23 maj 2023

Politiker - ska de ge fan i kulturens innehåll?


 

När Liberalernas partisekreterare häromveckan meddelande att ”politiker ska ge fan i kulturens innehåll” så lät det ju fint. Det var ett svar på Sverigedemokraternas bisarra pillande på vad som får förekomma på ett bibliotek.

Underförstått är – som det låter i debatten – att kultursfären, bara den får vara fri, är antirasistisk, demokratiskt sinnad och på något sätt god. Så länge inte politiken styr och ställer.

Jag tror att det är ett gigantiskt misstag som görs om vi utgår från att kultursfären, om den är fri från politiken, med självklarhet är fri från rasism, diskriminering och annat som inte har med demokrati att göra.

Det är ju bara att gå tillbaka till vår egen kulturhistoria. Den är inte speciellt vacker. Kulturyttringar från författare och dramatiker i Sverige understödde under många årtionden en rasistiskt präglad syn på judar. Och hur mycket bidrog inte kultursfären – genom att normalisera rasistiska och diskriminerande attityder – till att ”zigenare” inte fick rösträtt i Sverige förrän 1959…

Och nu då? I en tid när normerna förskjuts i takt med att Sverigedemokraternas värderingar normaliseras. Vad händer när deras syn på människor, den andre och mänskliga rättigheter sprider sig? När både bibliotekschefer och kommuners kulturansvariga har de värderingar som nu stegvis normaliseras. Ska politiker som motsätter sig en sådan normalisering ”ge fan i kulturen...