tisdag 21 mars 2023

De, dem, dom, jag och Ranelid


Jo, visst är det bäst att skriva de och dem på rätt sätt istället för att skriva dom i
båda fallen. Men det är bättre att skriva dom om dem när det ska vara de. 

Debatten om dom, de och dem har tagit fart. En höjdare i Expressen tycks vara på gång att ta kliv in på dom-spåret. Liksom språkrådets chef. Dom tycker dom är okej. 

En som inte anser så är Björn Ranelid. Han läxar upp folket på sina sociala medier - alldeles gratis. Han är förbannad på lata figurer som inte kan lära sig. 

Han är också förbannad på Piratensällskapet därför att de (inte dem) icke tilldelat honom (inte han) Piratenpriset. Han skriver på Facebook - väl värt att läsa. Om man efter det vill läsa någon mer bok av Björn är kanske inte helt säkert.

"I tio år i rad har jag på begäran skrivit en text om Österlen i ett magasin som delats ut till alla hushåll på orten. Jag har gjort det utan en enda krona i arvode.

Jag har skrivit en bok om Österlen till bilder av fotografen Stig T Karlsson. Dess titel är Minnesbilder. 
 
Jag har skrivit om Österlen i åtminstone tio av mina romaner, varav en bok (Synden) gav mig Augustpriset.
   
Jag har i en rent vetenskaplig mening skrivit mest om Österlen av alla Sveriges författare genom tiderna. Ingen kan bestrida detta. Det står svart på vitt i mina böcker. Miljoner ord har jag skrivit om Österlen i snart fyrtio år.
  
Jag är Österlens främste ambassadör inte minst genom min prisade Björn Ranelid Paradismust. Fyra år i rad har den korats till svensk mästare i sin klass. Jag tilldelades Guldäpplet av Kiviks Musteri år 2021. Fler än 100 000 flaskor med den alkoholfria drycken har sålts hittills helt utan reklam.
    
Jag är utsedd till ambassadör för Österlen lyser.
   
Likväl har människor som bor på Österlen tillåtit att ett korrupt, fuskande och mobbande litet sällskap på platsen utplånat mitt namn och min fullkomligt unika gärning i kärlek till Österlen de senaste trettiofyra åren.
   
Sällskapet har samma namn som sjörövare och det är ett passande namn på havets gangstrar.
   
Det är sinnessjukt och oförlåtligt och alla som stillatigande tillåtit denna mobbing är medskyldiga till den avskyvärda handlingen. 
    
Sjörövarna har försökt sänka mitt unika skepp utan att lyckas. Jag seglar vidare stoltare, starkare och bättre rustad än någonsin förr. 

I höst ger Albert Bonniers Förlag ut min fyrtionde bok på lika många år. Romanens titel är ”Världens vackraste kärlekshistoria”. 
   
Det är skamligt och det kommer att vara en dom över alla de skyldiga så länge jag, min hustru, mina barn och barnbarn lever.
  
Amatörer, pajasar och smilfinkar har prisats, men inte den person som åstadkommit en miljon gånger mer och bättre än vad de har gjort.
   
Så lyder den orubbliga och obarmhärtiga sanningen.
     
Så länge alla tysta som bor på Österlen bejakar mobbingen av mig kommer jag att döma er. Ni är medskyldiga. Det finns inget försvar för medlöpare.
   
När pajasen Johan Glans hånade mig på Kiviks hamnplan skrattade publiken. Jag har beviset på film. Det är vidrigt och avskyvärt.

Johan Glans tilldelades Piratenpriset. Vad har han uträttat för Österlen? Svar: Absolut ingenting. INGENTING. 
  
Glans sade hånfullt att Björn Ranelid har en så konstig dialekt att han måste ha något fel i sin hjärna. Det sade han i sitt tacktal på hamnplan i Kivik.
   
Jag har talat vid tolv tillfällen på Kiviks Hotell och invigt konstverk där under lika många år; jag har vigt flera par på Österlen, varav två av dem i TV4; jag har invigt Brösarps apotek och Ingelsta kalkons nya byggnad; jag har talat i Simrishamn och Tomelilla på Sveriges Nationaldag; jag har korat Rosdrottningen i Simrishamn; jag har filmats i ett program med Lars Lerin i televisionen och med Jenny och Niklas Strömstedt i Margaretas och mitt hus på Kivik, dokumentärfilmen om mitt liv spelades delvis in på Österlen.

I mer än tio år har Margareta och jag haft öppet hus i Kivik två dagar i maj och tagit emot sammanlagt över 1000 gäster. Vi bjuder på kaffe, bullar, dryck och godsaker och jag talar om mitt författarskap utan att ta en enda krona i ersättning,
  
Alla mina offentliga framträdanden på Österlen har jag gjort utan en enda krona i arvode.
 
Människor hånade, skrattade och flinade åt Björn Ranelid som i kärlek skrivit, sagt och gjort mest för Österlen så länge denna vackra plats i världen funnits. 
   
Det skedde medan pajasen Johan Glans talade om mitt språk och min hjärna på Kiviks hamnplan inför stor publik. 
   
Det är det enda språket i Sverige bland författare som har ett eget namn, nämligen ranelidska. Pajasen Glans språk har inget annat namn än Uselt eller möjligen Mobbing. 
    
Vad har konsertpianisten Hans Pålsson, den danske jazzmusikern Jesper Thilo, Lina Wolff, Mikael Niemi, Leif Persson, Nisse Hellberg, Stig Claesson, Peter Englund, Birgitta Stenberg, Claes Hylinger och Viveca Lärn gjort för Österlen som inte jag har gjort?

Det är sjukt. Sjukdomens enda rätta namn är Piratensällskapet. Peter Danielsson är skattmästaren där.
   
Sällskapet har delat ut Piratenpriset i 34 år fram till i dag. Jag är den mest förtjänte mottagaren av priset i en rent objektiv mening, men har aldrig fått det. Ingen kan prata bort eller förneka detta med rätta.
   
Ordföranden sade en gång i en intervju att Björn Ranelid saknar humor. Instiftaren sade att aldrig över sin döda kropp skulle priset gå till Björn Ranelid. Så talar en förryckt, ondsint och hatande människa. 
   
Saknar jag humor? Jag har tilldelats Hasse- och Tages Humorpris.
   
Skattmästaren Peter Danielsson sade i en intervju i Kvällsposten att mitt namn inte ens kommit på tal under alla åren som priset funnits. Han sade det i illa dold skadeglädje. Jag har aldrig träffat honom och aldrig växlat ett enda ord med honom. 
    
Jag fanns således inte ens bland flera hundra kandidater. Det vittnar om vad juryn sysslar med. Förstår ni att någonting är sjukt i sammanhanget. INTE ENS BLAND FLERA HUNDRA KANDIDATER!!!
    
Jag vet inte vem instiftaren av priset är. Jag har aldrig skrivit eller sagt ett ont ord om vederbörande.
   
Spelar Hans Pålsson piano med humor? Spelar Jesper Thilo saxofon med humor? Sjunger Nisse Hellberg med humor? Skriver göteborgaren Claes Hylinger med humor. Alla de har fått priset plus ytterligare 30 personer. Idiotiskt och oförlåtligt. 
    
Även KALLE LIND (!), Ulf Lundell, Leif Persson, Kristina Lugn, Bodil Malmsten, Jacques Werup, Klas Östergren, Fredrik Backman, Birgitta Stenberg och Claes Eriksson har fått Piratenpriset.
   
Sven Melander fick inte priset, men däremot Johan Glans och senast Kalle Lind. Jag saknar ord.
    
Jag har snart skrivit och gett ut fyrtio böcker, fler än 1500 artiklar, krönikor och essäer; jag är den enda personen som medverkat i alla de största produktionerna i Sveriges Television och i TV4; jag har framträtt inför cirka sex miljoner på scenen under 39 år. Jag inviger olika evenemang och jag vigde 22 par på Slussen pingsten 2019 och 17 par på bokmässan i Göteborg 2017 där jag medverkar 33 år i sträck. 

Mina böcker har sålts i mer än 1 000 000 exemplar och jag skriver inte kriminallitteratur.
  
Jag skall trötta ut fuskarna och mobbarna. Jag tränar fysiskt regelbundet och sköter mig för att orka. Jag är en kämpe och ger mig aldrig. Fuskare skall aldrig vinna.
   
Har Zlatan tilldelats Guldbollen? 
    
Nej, men sjuttiofem andra spelare har förärats priset sedan det instiftades år 1946.
   
Förstår ni hur sjukt och oförlåtligt orättvist det vore.
    
Sanningen är att Zlatan fått priset tolv gånger.
    
Min förläggare Eva Bonnier har sagt att Björn Ranelid är litteraturens Zlatan.
   
Björn Ranelid, måndagen  den 13: e mars i nådens år 2023.

Slut citat.
 
De flesta hade nog varit mer obekväma med att hylla sig själva så pass som den gode Ranelid gör än de hade varit med att bli påkomna med att ha skrivit dem istället för de.
 
Jag kollar hur många Ranelid som står i bokhyllan. De är ett antal. Borde kanske sortera bort några av dem. Som en dom över det ovan citerade...

Har förstått att Björn Ranelid - han har berättat det när vi sågs i Göteborg inför medverkan i ett teveprogram - har koll på vad som skrivs om honom. Så jag vet att han surnade till lite när jag såg förvånad ut då vi i ett annat sammanhang delade taxi och det visade sig att han bodde i Stockholm. Jag sa nåt skämtsamt om den där dialekten som Johan Glans också tydligen hakat upp sig på... trodde att han bodde i Skåne på heltid med en sådan dialekt.

Det var inte ovänligt från min sida, men lite snarstucken är du allt, Björn, även om skojet kommer från sådana (de, dom) du anser vara idioter. Hoppa över sånt, Björn. Låt din själ, när den är trött och sårad, vila på den österlenska äppelblommans kronblad. Hade jag som politiker varit lika snarstucken som du hade jag gått under...  och hade jag varit så egohyllande som du hade jag aldrig blivit vald till någonting.

Det är fint att vara expert på användningen av DE och DEM. Björn tycks också vara expert på ett annat ord: JAG.

Hur som helst: nu sjunger isen och gryningsdoft från avtjälad jord stiger upp. Det är fint.

För övrigt anser jag att det skrivna språket gör sig bäst med DE och DEM. Men i vissa mer lättsamma texter, typ kåseri snarare än krönika, kan faktiskt dom ibland flyta bättre. Amen.

PS! Vad säger Piratensällskapet med anledning av allt detta? Jo, följande: "

När Björn Ranelid kallar Piratensällskapet för »Havets gangstrar« kan det tyckas vara en passande beteckning på ett sällskap som hedrar en Pirats minne. Men författarens senaste utspel om Piratenpriset innehåller så allvarliga anklagelser att vi inte kan låta det passera utan kommentar.

Det förekommer inte någon form av mobbning eller uteslutning av Björn Ranelid (eller någon annan för den delen). Inte heller något ”fusk” eller ”mygel” – hur nu det ens skulle vara möjligt. Ingen utomstående – inte ens Björn Ranelid – har möjlighet att påverka juryns beslut. Det finns ingen grund för dessa påståenden.

En jurygrupp – som genom åren har bytt medlemmar många gånger – utser varje år en värdig vinnare av Piratenpriset. Enligt stadgarna skall priset ”tillfalla en person som är verksam i Sverige och som på ett utmärkande sätt gjort tillvaron behagligare att utstå för den övriga mänskligheten genom sitt konstutövande.”  Det står alltså inget i stadgarna, och har aldrig stått i stadgarna, att pristagaren ska ha en anknytning till, eller verka för Österlens bästa, detta är ett felaktigt antagande.

Piratensällskapets styrelse och Piratenprisets jury har ingen agenda som går ut på att utesluta eller ”utplåna” Björn Ranelid. Tvärtom önskar vi honom allt gott, men hoppas nu på att denna märkliga debatt kan ebba ut så att vi istället kan fokusera på viktigare saker.

Styrelsen
Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet
19 mars 2023