onsdag 18 januari 2023

Är det kul med hängda dockor?

En docka som hängs. Dockan föreställer en politisk ledare som de flesta i Sverige med rätta ogillar. Nämligen Erdoğan. Det sker efter det att Annie Lööf var nära att dödas.

Som boende i Finspångs kommun, om än i utkanten, så har jag förstås observerat det som kallas Finspångsrättegångarna. Efter det att Finspångsrättegångarna avslutats, beskriver Nordisk alternativhöger, så ska många folkfiender hänga i lyktstolpar längst E18 och E20 vid infarterna till Göteborg och Stockholm. För allmän beskådan.

Många, inte minst gröna och vänstermänniskor, har reagerat hårt mot det osmakliga i just detta. Men verkar mer toleranta när det gäller Erdoğandockan. Dom som gillat, inte bara försvarat yttrandefrihet, utan gillat den symboliska hägningen... bör fundera några varv. 

Expo beskriver Finspångsrättegångarna så här: "Extremhögern har alltid närt fantasier om en blodig hämnd. Det nya greppet - där den tänkta revanschen kan avfärdas som ett skämt - tycks ha fått rörelsen att släppa hämningarna helt. Alla som är deras fiender ska hängas, straffas eller förnedras."

Samhällsdebatt där dockor, som föreställer sådana som man inte gillar, hängs är att vrida den politiska debatten än längre nedåt.

Jo, jag är djupt kritisk till Sveriges ansökan om medlemskap i Nato och hur den demokratiska processen var minst sagt tvivelaktig, rent av förkastlig. Jag avskyr mycket av det som Erdoğan står för.

Det gör inte att jag har minsta lilla försvar för hängningar av dockor föreställande personer som man ogillar eller till och med avskyr.

Om det är acceptabelt som inslag i den politiska debatten ligger vi riktigt risigt till, vilket säkert gläder extremhögern som drömmer om att hänga upp företrädare för bland annat Feministiskt initiativ i gatlyktorna. 

Det var sommaren 2017 som så kallade Finspångsmemer började spridas på nätet. Ett mem som Nordisk alternativhöger sprider visar partistyrelsen för Feministiskt initiativ, med texten ”Vi ska till Finspång” (= hängas i lyktstolpar). Många politiker har förekommit i memen, exempelvis Stefan Löfven.

Ni som tycker hängningar,om än symboliska, är kul: skärp er! Var så säkra, det kommer att hänga dockor lite varstans inför nästa val, Kanske garvet känns pinsamt då. 

Ingenting blir förstås bättre av att vi har en utrikesminister som beskriver det som "skenavrättning", en analys värdig Erdogan själv...  

Här skriver Expo.