fredag 30 december 2022

Vem vill leva med högklackat?

Satt på tåg. Två unga personer gick runt med en enkät. De berättar att de skall göra enkäten för ett skolarbete.

De har en enda, lätt fnissande, fråga: "Finns det något hos en kvinna som gör att du inte skulle kunna leva med henne."
 
Jag hörde mig själv svara: "Om hon går omkring i högklackade skor."
 
Lite snopen blev jag när jag hörde vad jag sa... 
 
Tänkte på det när Engelska skolans Barbara Bergström i TV berättade att hon ville att kvinnliga lärare i Engelska skolan ska gå in i klassrummet med högklackat för att visa att "här kommer jag, visa respekt".

Detta sagt av en ägare till en friskolekoncern som säger sig vara seriös och utgå från kunskap...

Funderade på ett tillfälle då en ung tjej med gympadojor satte sig i respekt i en direktsänd politisk debatt med Bengt Westerberg inför valet 1988. Åsa Domeij hetta hon. Hon slog igenom. Visades respekt. Och var så långt från höga klackar man kan komma. Det var inte hennes stil. Hon var sig själv. Och vann respekt. Sån respekt gillar jag.
 
Men varför mitt spontana svar på den där frågan som jag fick på tåget...? Jo, högklackade skor är för mig symbolen för mycket negativt.I gamla Kina snörde man fötterna för att de skulle bli omöjliga att springa med, mannen skulle ha kontroll över henne, ett tecken på underdånighet. Höga klackar är bara fortsättning på de snörda fötterna.
 
Och hur är man funtad om man vill leva med en underdånig halvt slavliknande människa? Jo, det är klart att det finns undantag. Och det finns sådant som är värre... skulle ju inte kunna leva med en rasist, fascist eller nån som ansåg att det är bra med ökande ekonomiska klyftor eftersom hungriga vargar jagar bäst...

Som symbol tycker jag att svaret inte var så dumt ändå - jag och min livskamrat gillar att renovera hus, odla vår mark, gå i skogen, paddla kanot och dylikt. Ingenting av detta går bra ihop med höga klackar. Som symbol är höga klackar liksom motsatsen till det liv vi lever, och vill leva. 
 
När jag skrev om den där enkäten, och det svar jag spontat gav lite ironiskt, på Facebook gav det upphov till en lång debatt... Så märkligt. Debatten handlade inte om Engelska skolans råd till sina lärare utan om det var riktigt att kritisera höga klackar. De flesta tyckte att det var fullt rimligt, andra blev upprörda.
 
Sociala medier har sina sidor... Förresten: Julia Roberts vägrade följa festivalledningen i Cannes - där kravet för kvinnor var högklackat - och kom barfota. Hon blev en sorts frihetshjälte...:-)

.