onsdag 30 november 2022

Staten utan ansvar...

Elbil. Har en sådan. Liten, smidig tyst, felfri, inte överdrivet materialslukande batteri, klarar dock 42 mil på sommaren, drygt 30 vid smart körning i kyla. Laddar oftast hemma, vilket är dubbelt bra eftersom vi har solpaneler som ger el. Lena har den till och från jobbet, vilket blir 9 mil om dagen, fem dagar i veckan. Perfekt!

Men. Infrastrukturen. Den är usel. Staten har inte tagit ansvar alls, det vill säga det är lika illa som när det gäller bredband. Där också ett myller av mer eller mindre - ofta mindre -  seriösa aktörer är så kallade spelare...

Usla samarbeten - fiber från Vingåkers kommun slutar några få kilometer från vår by som ligger i Finspångs kommuns ytterkant där vi får vänta ännu minst ett år på bredband... Statsråd, med ansvar för bredband, har pratat, pratat och pratat men varit och är helt uppfyllda av det som kallas "marknadsperspektiv" istället för medborgarperspektiv. Hade det sistnämnda rått så hade allt varit klart för länge sedan, förmodligen till lägre kostnad om det skett utan vinstintresse utan för medborgarnas bästa.

Samma sak med laddstolparna... Staten kunde inte ens kosta på sig att kräva ett gemensamt betalsystem, nu ska det laddas ner alla möjliga appar som fungerar och inte fungerar, märkliga betalkort som stundom fungerar vid stolparna, stundom inte.

Säg som det är: staten och dess politiskt ansvariga har varit och är usla på ansvarstagande inför sina medborgare. Trots att det är medborgarna - i betydelsen vi som bor och verkar i det här landet - utgör själva grunden för staten och dess politiker.

Skämmes ta mig fan!

(Just hemkommen från en turné som inte kunde bygga på tågresande eftersom tågen ställs in, är försenade och dess hela infrastruktur delats upp på så många "aktörer" att alla kan skylla på varandra och ingen har ansvar. Allt medan generaldirektörer och liknande på "entreprenadsidan" göds med feta löner med motivet att de har stort ansvar... Ibland önskar jag att jag varit kvar i riksdagen, rent av som språkrör, och kunnat läsa lusen av alla undflyende kolleger i talarstolarna, fladdrande generaldirektörer och figurer som ser sig som "spelare" på marknaden... Vem i h-e vill låta sina liv, sina vardagar, sin framtid, avgöras av sådana som identifierar sig som spelare... ) 

Tack för idag, slut för idag.