fredag 21 oktober 2022

SvD tycks gilla Mordor...

Svenska Dagbladets ledarsida - "oberoende moderat" - är en av de få som anser att det är alldeles utmärkt att miljödepartementet läggs ner. 

Och att klimat- och miljöfrågor läggs under Ebba Busch i näringsdepartementet.

För att förvirra påtalar man att Tyskland lagt klimatfrågor till samma departement som näringslivsfrågor. Så vad gnäller kritiker för??

SvD bortser medvetet från den avgörande skillnaden: näringsdepartementet som också hanterar klimatfrågor leds i Tyskland av en miljöpartist med regeringens uppdrag att ställa om för att fasa ur fossiler och uran.

Vilket är en gigantisk skillnad mot Ebba Buschs uppdrag för att
a) mer uran skall brytas, 
b)kostnaden att bygga havsbaserad vindkraft ska öka (bidrag till havskablar skall utebli medan kärnkraften får kreditgarantier på 400 miljarder kronor)
c) mer fossila bränslen ska användas i transportsektorn (bland annat genom att planerad ändring av reseavdraget tas bort - det skulle stimulera samåkning etc eftersom det skulle utgå från avståndet mellan bostad och arbetsplats oavsett hur hur resan gick till)

Svenska Dagbladet ledarsida hade för övrigt ingenting emot att Sverigedemokraterna fick flera ordförandeposter i riksdagsutskotten, till  exempel justitieutskottet.

Den enda ordförande ledarsidan klagat över är att en miljöpartist blev ordförande i miljöutskottet, det skulle nämligen, enligt tidningen, kunna försvåra att skogarna får skövlas och att miljökrav för gruvor inte sänks.

Det är för övrigt - apropå sverigedemokraten Elsa Widdings uttalande i riksdagen om att Sverige borde hjälpa till att finansiera "moderna kolkraftverk" - Svenska Dagbladets ledarsida som släpper in klimatförnekare (Björn Lomberg) som krönikörer. 

Tidningen slipper betala för dessa krönikor, berättade chefredaktör Tove Livfendahl för mig när vi båda satt med i SVT:s nyhetspanel. Krönikorna är således sponsrade.

Häromdagen avslutade ledaren med att uttrycka förhoppning om att Ebba Busch och den underställda miljöministern Romina Pourmokhtari ska "reformera" miljöbalken i betydelsen försvaga. 

SvD:s ledarsida är ett under av förakt mot allt som har med klimat och miljö att göra. Snarast verkar Mordor vara idealet...

Det känns som att vi är tillbaka till 1986 - då fanns inte heller något miljödepartement och klimathotet förnekades. 

(Jag höll min första presskonferens om klimatfrågan - växthuseffekten - redan 1987. Ingen journalist kom. Vi gjorde om det. En kom. Skrevs en notis).