onsdag 31 augusti 2022

Staten ger SD partistöd på 77 miljoner men bara 7,7 miljoner till stängsel för att skydda får etc mot varg...

Tänk dig att en varg dödat en jägare. Medierna hade varit fulla av den tragiska nyheten. Rubriker i krigsformat. Men nu är det ingen varg som dödat någon, utan ett vildsvin som häromveckan gick till angrepp - eller försvarat sig - i ett skogsparti i Eksjö kommun.

Tragiskt, en hemsk död. Som gav en notis i några få medier. Huvudnyhet överallt om det varit en varg.

Jägarförbundet ogillar, rent av hatar, varg. Flera partier har låtit sig påverkas av den starka lobbygruppen och vill nu att hälften av dagens vargar skjuts. Även goda grannar avskyr varg.

Omvärlden tittar med förvåning, rent av förskräckelse, på Sverige. Andra länder i Europa har betydligt fler vargar per kvadratmil trots fler både får och kor. Kort sagt: Sverige är på väg att tappa ansiktet i internationell debatt - för att inte tala om trovärdigheten när Sverige pläderar för att andra länder ska skydda djur som behöver skyddas för att överleva.

Den svensk-norska stammen av varg består av cirka 460 individer. Detta ska mer än halveras enligt de borgerliga partier som vill bilda regering - med stöd av Centerpartiet. Sverige blir ett skräckexempel på hur ett rikt land pekar på andra men själva bär sig åt.

Tyskland, för att ta ett exempel, har 1500 vargar på ett mindre område än Sverige och med nästan tio gånger så stor befolkning.

Jägarförbundets och de borgerliga partiernas hållning - vad sossarna kommer att ta sig för efter valet törs jag knappt tänka på - får nu hård kritik av forskare som skriver i den vetenskapliga tidningen Science.

Forskarna menar - vilket är en väl känd och etablerad sanning - att vargstammen snarare behöver öka för att klara sig långsiktigt. De norsk-svenska vargarna har låg genetisk variation och blir därmed extra sårbar. Även om den genetiska variationen varit större än nuvarande antal vargar i minsta laget om stammen inte ska vara hotad.

Löjligt lite pengar satsar på att skydda tamdjur som varg kan hota. Förra året satsade staten 7,7 miljoner kronor på bidrag för elstängsel! Jämför det med de 77 miljoner som SD fick i statligt partibidrag...