söndag 20 mars 2022

Sårbarhet - "låt för i helvete ingen få veta..."

 


Plötsligt har det hänt. Politiker begriper att samhället är sårbart. Och allt mer sårbart har det blivit. Redan 1986 bestämde MP att utreda Sveriges sårbarhet. Ingen annan hade gjort det.

Vi skickade ut en enkät till myndigheter och kommuner. Hela partiet är engagerat.
 
Generaldirektör Gunnar Nordbeck vid Överstyrelsen för civil beredskap varnar myndigheterna för att svara. En sammanställning kan visa hur sårbart Sverige är.
 
Centralisering, storskalighet, snabb avveckling av jordbruket, skakig säkerhet i elnät och elförsörjning, nedskuret civilförsvar. Allt har, enligt vår syn, kunnat ske genom den naiva föreställningen att försvar är liktydigt med militär. 
 
Nej, det är inte olagligt att fråga, säger generaldirektör Nordbeck, tvärtom är det "vällovligt av mp" och "bra att det kommer fram studier om brister i beredskapen". 
 
Men för i helvete, låt ingen få veta... Det kan skada tillväxten.

För MP var minskad sårbarhet en ideologisk fråga, vi talade om självtillit och robust samhällsbygge.
"Den nästan ensidiga satsningen på militären har gjort försvaret till ett korthus".
 
Vi ville skapa opinion i frågan, såväl av sakskäl som för att tydliggöra grön ideologi. Det var länge sedan.
 
Det har gått 35 år. Och Sverige är mer sårbart än någonsin. Naiviteten blir total när så många, med så stort inflytande, bländas av globalisering, frihet för kapital och nyliberalt tankegods.
 
Samma politiker som hetsat fram avregleringar och frihandelsfundamentalism låtsas som om de är oskyldiga. Lägg digitalisering utan eftertanke till det - allt som är uppkopplat kan hackas.
 
Vi som tjatade om att bygga ett robust samhälle garvades ut som mindre vetande. För 35 år sedan varnades således för att MP samlade in fakta om sårbarheten, försörjningsgraden etc. Och när Marianne Samuelsson och jag tio år senare hade presskonferens om en rapport om hur ett robust samhälle skulle kunna byggas kom en styck journalist som skrev lite lätt ironiskt. 
 
Det tragikomiska är att despoten Putin fått ledande svenska politiker att begripa åtminstone något om Sveriges gigantiska sårbarhet. Skapad av de som nu yrvaket tittar upp och låtsas att de är ansvarsfulla.