torsdag 10 mars 2022

Klimatrapporten...

Det finns alltid skäl att vara försiktig när vetenskapliga rapporter presenteras i medierna. Det gäller också klimatrapporter. Även de som kommer från FN:s klimatpanel. Så i vanlig ordning har jag grävt ner mig en del i den rapport som kom häromdagen. Och...

... tro det eller inte men den sammanfattning som presenteras har full täckning. Snarare i underkant än överdrivet. Allvarliga effekter från klimatförändringarna inträffar tidigare än vad forskarna räknat med. 

Kort sagt: vi ligger väldigt illa till. 

Hur man än vänder och vrider på klimatfrågan är tidsperspektivet en avgörande fråga. 

Världen har struntat i att ta klimatfrågan på allvar under ett kvarts sekel vilket medför att vi i realiteten inte kommer att klara det så kallade 1,5-gradersmålet utan kommer att ha fullt upp med att klara oss under 3 grader. Vilket beror på att tillräckligt minskade utsläpp inte går att uppnå i en ekonomi som samtidigt växer. 

I varje dollar, rubel, euro, krona och yuan finns koldioxid. Visserligen mindre och mindre i varje enhet genom teknisk utveckling, men det räcker inte när enheterna samtidigt blir allt fler. 

Att dels minska de klimatrelaterade utsläppen i tillräcklig grad och dels uppnå ekonomisk tillväxt ÄR en omöjlig uppgift. 

Så länge världens ledare inte inser det blir pratet om att ta klimatet på allvar rent löjeväckande. 

Sorry, men så är det. Tro inte någon annat. 

Du och jag och alla andra - gäller även Vänsterpartiets nya ledning - måste en gång för alla fatta att det till syvende och sist är vår livsstil som måste ändras, det behöver inte vara till det sämre. 

Problemet är att vi samtidigt matas med konsumismens budskap om att aldrig vara nöjda med det vi har, vilket många av oss borde vara, inte alla, men faktiskt de flesta. Det är svårt för vi utsätts av hundratals budskap varje dag på temat: "Var inte nöjd din jävel...". 

Vi är marinerade i konsumtionsbudskap. Lever i en bubbla av reklam. Kortlivade varor, snabba modetrender och lockande flygresor. Det är banne mig inte lätt att värja sig...

Problem är att det system vi lever med till stor del hålls samman av att vi hela tiden konsumerar för att "hålla igång hjulen". 

Steg för steg måste vi ta oss ur det där. En av de elefanter i rummet få vill prata om.

En av alla bisarra följder av kraven på tillväxt är att den upprätthålls genom att vi lånar allt mer pengar. Cirka 2800 000 miljarder kronor. Det är skuldsättningen i världen just nu. En annan av alla elefanter vi inte vill se...

Mycket lite av denna skuldsättning har använts för att ställa om samhället, minska klimatpåverkan och skydda den biologiska mångfalden (eller som en programledare i P1 uttryckte det "naturen och sånt..."). En av de elefanter som är störande...

Pengar skapas när vi går till banken och lånar. Det är så pittoreskt ordnat att vi med lånade pengar, skapade ur intet, har blivit så rika på siffror att vi har råd att konsumera sönder planeten.

Det hela har komplicerats av kriget som Putin drog igång - å ena sidan innebär kriget i sig (precis som alla andra krig) stor negativ påverkan på klimat och miljö, å andra sidan drar priset på fossila bränslen iväg så att även några som lever i fred kommer att ändra livsstil - allt från att samåka till funderingar på vad som är viktigt i livet. 

Men totalt sett är militär upprustning, militära övningar och krig förödande för möjligheten att nå klimatmålen. 

En gammal fin kritik av klimatrörelsen kvarstår: många klimatengagerade opinionsbildare begriper inte att fredsfrågan hänger intimt ihop med klimatfrågan. Det är som om dom tror att koldioxidmolekyler från militär aktivitet inte räknas, därför blundar dom med ett öga så de slipper se en stor elefant i rummet...