torsdag 2 december 2021

Mycket skitprat i surret om bensin... Dyrast under Reinfeldtregeringen.

 

Har Sverige det högsta bensinpriset? Nej. Ändå påstås ideligen - inte minst på sociala medier - att ett litet femprocentsparti drivit fram "rekordpriser".

I själva verket har bensinpriserna aldrig varit så höga i relation till genomsnittliga löner som under 2012, det vill säga under Reinfeldtregeringen. Men det vill förstås inte borgerliga politiker låtsas om - och förmodligen inte miljöpartister heller...
 
Mer om det nedan.

Hur som helst: I länder som Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Grekland, Island och Storbritannien har mig veterligen inte MP något inflytande alls. Ändå har de högre bensinpriser. På bilden mätt i dollar per liter. 
 
Källa.


ELPRISER
Samma myter sprids om elpriserna, myter som också de är oförenliga med verkligheten eftersom elpriser i Sverige är låga i jämförelse med de flesta andra länder. Skrev om det igår här.

 
DIESEL
MP:s inflytande har varit mindre än de flesta - även många miljöpartister - tror eller vill göra gällande.
Sverige har däremot jämförelsevis dyr diesel. Skatten ligger dock ungefär på snittet i EU. Priset beror på att att biobränslen blandas i - dessa är än så länge dyrare än fossila bränslen. (I grunden finns ett EU-direktiv som riksdagen - med stöd från bland annat Liberalerna och Centerpartiet - utgått från vid detaljbeslut om ökad inblandning.)
 
VINDKRAFT
De som på sociala medier anser att varenda vindkraftverk som de ogillar beror på MP har missat att länder som Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien har mer vindkraft än Sverige trots att det lilla gröna partiet, med sina dryga 5 procent, i Sverige inte haft nåt med saken att göra. 
 
MYCKET SKITPRAT
Mytbildarna lever kvar i en annan tid och i en egen bubbla där de inte tycks veta just någonting annat än de har full rätt att pladdra eftersom vi lever i en demokrati och skitsnack är tillåtet...
🙂
 
ELTILLGÅNG
Att Sverige har lägre nationella koldioxidutsläpp än snittet i EU beror främst på att Sverige har så mycket vattenkraft - per capita får vi mer el bara från vattenkraften än vad många andra har total tillgång till.
 
OCH SÅ TILL DET DÄR SOM MODERATER OCH KRISTDEMOKRATER INTE VILL KÄNNAS VID
Ska vi vara noga med fakta så var bensinen i relation till en genomsnittlig lön allra högt 2012, det vill säga under Alliansregeringen - vilket moderata SvD något generade kunde konstatera för ett tag sedan.
 
Det var för övrigt Alliansregeringen som beslöt att sjuka och arbetslösa skulle få mindre i plånboken, vilket medförde att bensinpriserna var än högre i relation till inkomsten. Så Ulf Kristersson och Ebba Busch är minst sagt ute på hal is. Tunn är den också. Men med tillräcklig säker uppsyn så lyckas de slå blå dunster i många. Men inte i dig längre i vart fall...