måndag 5 juli 2021

Coop, politiker, navitet och hyckleri...

Coop har stängt igen. Leverantören av IT-tjänster är hackad, utpressad. Och minsann: precis som när pandemin dök upp sätter politiker och makthavare upp ett förvånad ansikte och beklagar att säkerheten inte varit större. 

Vilket skitsnack! Dom har ju själva hetsat på utvecklingen, dom stoltserar ju med att Sverige är mest uppkopplat av alla länder. 

I min bok Vad ska vi ha samhället till? - den skrevs innan pandemin - ondgör jag mig över hur korkade politiker är som inte bygger beredskap för att pandemier självklart dyker upp - dessutom i en globaliserad värld med ohyggligt snabb spridning. Samma sak med den globaliserade uppkopplingen i sårbara nätverk. Här några citat: 

"Vi har gjort oss beroende av digitala nätverk där medborgaren är helt i händerna på alltmer sårbart teknik som styrs av ett sammelsurium av mer eller mindre globala aktörer som ideligen måste kompromissa med säkerhet och lönsamhet. Herregud, säkerheten närmar sig, om vi ska vara ärliga, nollpunkten. 

Kortsiktighetens förbannelse, med sitt krav på snabb avkastning, medför att eftertänksamhet kostar pengar vilket kan orsaka röda siffror i nästa kvartalsrapport. Och investerare är otåliga. De har sällan råd med eftertänksamhet. Så tekniken äter sig in i samhället. På gott och ont. För det är inte bara goda människor som hanterar teknik, det är också onda människor – allt utifrån vilket perspektiv man har på godhet och ondska.

Ju fiffigare teknik, ju större påverkan den kan ha, desto mer intressant blir den för sådana som inte i första hand ser till medborgarnas bästa. Teknik brukas och missbrukas. Precis som en kniv. Precis som atomkraft. Risken finns att det går åt helvete. Eller rättare sagt: Chansen att det inte, förr eller senare, går åt helvete är liten.

Naiviteten har inga gränser i en struktur där allt vävs samman, och allt kan slås ut. Attackytan blir inte bara bredare utan också djupare i den domän som är som skapad för “modern krigföring” - och sådan kommer att bedrivas av såväl stater och bolagssfärer som terrorister och liknande i privatiserad form."

Slut på citaten.

Det groteska är att samma politiker som vill påskynda digitaliseringen genom alltmer uppkopplade hem, självkörande bilar och alltmer sammanvävda digitala nätverk nu "varnar för sårbarheten". Jamen, för ända in i h-e, det är ju ni som drivit på! Och som lika stolt som naivt brukar påtala att Sverige är det mest uppkopplade landet av alla. Ni tror att ni är moderna, men ni är bara korkade. Allt som är uppkopplat kan hackas. Svårare än så är det inte.

Sårbarheten är gigantisk. Pratet om att "IT-säkerheten måste säkras" är så naivt så det liknar ingenting. Som om de som vill missbruka och utpressa - stater, affärsintressen och kriminella - inte skulle ha förmåga och kunskap att bryta sig in. Så naivt! 

Precis som inom naturen och kulturen är mångfald viktigt inom ekonomi och teknik - mångfald, inte enfald, skapar förutsättning för minskad sårbarhet. Att integrera, bygga ihop alltmer är att skapa sårbarhet där sabotage och/eller utpressningsvirus sekundsnabbt kan röra sig genom hela nätverk.