söndag 21 februari 2021

Häxbrygder till vår frälsning...

Att ta sig utanför grindarna till tomten innebär vyer och samtal IRL som jag nästan vant mig av med. Har inte åkt tåg på ett helt år, föreläst digitalt hemifrån och i mataffären stannar vi inte längre och pratar en stund. På handfatet hemma ligger numera en gammeldags härlig fast tvål istället för flytande - det kommer inga gäster och då gäller det att passa på...

Men. Minsann. Häromdagen vid ett besök i samhället blev det ett samtal om vaccin. Jag fick frågan om jag skulle kunna tänka mig att ta vaccinet från Ryssland. Sputnik V.  

Det skulle jag inte våga, sa hen.

Käkar du medicin och tar annan vaccin, frågade jag. Javisst, sa hen. Vet du var de kommer ifrån och hur de tillverkas? Nej, sa hen. Skönt för dig, sa jag. Varför det, sa hen. De tillverkas på ett sätt som du inte vill veta, sa jag.

Och det är väl så det är. En dominerande del av världens aktiva substanser till läkemedel produceras i Indien. Staden Hyderabad har blivit centrum för den globala produktionen. De absurt stora utsläppen från fabrikerna har lett till höga halter antibiotika och andra läkemedel i grundvattnet. 

Nästan all antibiotika som används vid urinvägsinfektioner, bukinfektioner och lunginflammationer är tillverkad i en enda fabrik i diktaturens  Kina.

Käkar du antibiotika som piller överhuvudtaget så är substanserna med stor säkerhet tillverkade i Kina medan pillren sätts ihop i Indien. Spelar inte så stor roll vilket läkemedelsbolag det står på askarna.

Tillverkning och sammansmältning sker inte sällan från fabriker som läcker antibiotika till vattendragen. Länder som Kina och Indien är inte något vidare på miljölagstiftning. Därför kan vi köpa billigt. Och ju mindre vi vet, desto bättre samvete kan ha... 

Globaliseringen medför inte bara centralisering och enfald utan ofta också att lägsta pris vinner utan hänsyn till vare sig miljöpåverkan eller sociala villkor för de som arbetar med framställningen.

Vaccin då? Var tillverkas det? Världens störta vaccinfabrik finns i Indien, närmare bestämt i staden Pune. Där tillverkas till exempel covid-vaccin till Astra Zeneca.

Jag har stoppat i mig läkemedel med substanser som tillverkats i länder med dålig lagstiftning. Fått sprutor med jox tillverkat på alla möjliga ställen under förhållanden jag inte har en susning om. Sputnik V lär inte vara värre eller osäkrare än något annat. Lancet har gett grönt ljus. EU lär komma att göra det. Möjligen blir Sverige ett av de länder som ändå säger nej av politiska skäl, medan länder som Tyskland och Frankrike säger ja. Sverige är lite eljest också i EU-sammanhang. 

Svar på frågan då? Skulle jag ta Sputnik V om det var det vaccinet som erbjöds? Svar: ja. Med visst motstånd. Som jag brukar känna för både vaccin och de substanser som läkemedelsindustrin så gärna vill pytsa i mig. Det gäller för övrigt också den skumma hälso- och tillskottsbranschen som lyckas få människor att tro att bra mat inte räcker. Säger jag och knaprar i mig en macka med strandnyponpulver, bra för leder påstås det. Och så inväntar jag med stoiskt lugn covid-vaccin.