torsdag 17 december 2020

Hycklarnas marknad

 

 

 

Så har rapporten kommit från de som skall granska hur pandemin sköts i Sverige. Slutsatsen är väl att alla är ansvariga... Gäller den nuvarande regeringen och kanske än mer de där som gillar timanställningar, smala budgetar och anser det som sin ideologiska plikt att se på äldrevård som marknad på samma sätt som produktion av skumtomtar. 
 
Och ingen av dem vill låtsas om att Folkhälsomyndigheten redan för mer än 5 år sedan pandemivarnade för bristerna när det gäller beredskap i äldrevården och inom sjukvården. Ingen brydde sig. Så här skrev myndigheten:
 
”För att landsting och kommuner ska vara bättre rustade inför en pandemi krävs att de bygger upp lager av förbrukningsmaterial. Som arbetsgivare har både landsting och kommuner ansvar både vad gäller skyddsutrustning för personal och för katastrofmedicinsk beredskap. Det är angeläget att lyfta denna fråga inom landsting och kommuner...” 
 
Att pandemier kommer och går - och än fler lär det bli - borde alla politiker känna till. Så här skrev jag om sårbarheten -och det var innan Corona slog till - i min bok Vad ska vi ha samhället till?
 
"Vi vet ju till exempel att pandemier förekommit i årtusenden och att virusets proteiner snabbt kan mutera vilket kan leda till att “den vanliga säsongsinfluensan" blir en katastrof för såväl individer som samhälle. Folkhälsomyndigheten meddelade 2015 att landsting och kommuner måste bli bättre rustade. Sedan dess har just-in-time-ideologin – som en del av kortsiktighetens förbannelse – snarast lett till motsatsen. Lägg till det att allt mer av skyddsutrustning, provtagningsmaterial och läkemedel läggs ut på globala marknadsaktörer som vårt samhälle inte har det minsta lilla kontroll över. 
 
Men istället för att minska sårbarheten så ökar man den, istället för att skapa självtillit driver man in samhället i kortsiktighetens förbannelse, istället för att investera i minskad sårbarhet läggs miljarder på nya militära projekt i en nyfödd rustningsspiral. Sårbarheten finns här och nu. Och den helt övervägande politiska färgskalans företrädare har skapat den alldeles själva genom att flina åt begrepp som självtillit, rimlig självförsörjning och robust samhällsbygge. Jag såg flinen under mina år som politiker. Naiviteten blev modern. Till och med ledande gröna politiker började jamsa med. Det har jag svårt att förlåta eftersom en av de tyngsta ideologiska grundbultarna i grön ideologi är just självtillit. Det är med sådan individer och samhällen kan möta det främmande utan rädsla, hat och hot.
 
Möjligen kan de antibiotikaresistenta bakterierna få världens makthavare att vakna. Eftersom de små liven kan göra det hart när omöjligt att utan gigantisk risk göra vare sig skönhetsoperationer på kändisar eller få stopp på lunginflammation hos börsmäklare, riskkapitalister och ledande politiker. Byte av höftleder, canceroperationer eller transplantationer ska vi bara inte tala om. Marknadsperspektivet räcker inte till för långsiktiga och riskfyllda investeringar. Utan medborgarperspektiv kan vi vara på väg att skapa en kollaps för allt vad sjukvård heter."