fredag 2 oktober 2020

Vad ska vi ha samhället till? Frågan får ett svar...:-)

Det har stillsamt dragit igång med mer offentliga föreläsningar utifrån min nya bok. Den 23 november är det t ex dags för  Citykonferensen i Stockholm. Men redan den 13 oktober i Nyköping arrangerar kulturföreningen NK-villans vänner en författarafton. 


För övrigt finns en del intressant att läsa om Försvarsmaktens märkliga beteende i DN. 

"En person som det senaste årtiondet har haft en central roll på Försvarsmaktens högkvarter och som lämnat falska uppgifter om en militär karriär inför kollegor och på sina cv. Först under hösten 2019 väcktes frågor om mannen och efter en internutredning köptes han i mars ut av Försvarsmakten. I augusti informerades regeringen om fallet, då hade DN börjat ställa frågor om mannen.

I sin chefstjänst vid Högkvarterets insatsstab har mannen arbetat med att analysera det svenska försvarets styrkor och svagheter. Arbetet har inneburit ”rådgivning till chefer på högsta nivå”. Enligt uppgift till DN har han åtminstone tillfälligt varit placerad i den högsta säkerhetsklassen, Försvarsmakten vill inte kommentera det utan hänvisar till sekretess."

Hur ska Försvarsmakten  kunna försvara Sverige mot påstådda hot när man inte ens kan försvara sig mot en figur som ljuger, tar sig in i centrala delar av militären och utgör säkerhetsrisk. 

Skärmbild från DN. Men får sådant avslöjas i framtiden?

Förvånad? Inte jag. Mina år inom politiken har gjort mig luttrad vad gäller Försvarsmakten. Bland annat vad gäller deras avsaknad av kompetens för att hålla reda på sin egen budget - under de år jag var med och budgetförhandlade med S och V, med början 1998, var det ett ständigt (upprört) klagande från Finansdepartementet över hur uselt Försvarsmakten lyckades redogöra för det ekonomiska läget, de ständigt uppdykande "svarta hålen" och dess nonchalans. Och, uppriktigt sagt, som medlem i såväl Försvarsutskottet som Krigsdelegationen under några år ökade inte respekten. Det gjorde den inte heller när ÖB kom uppklampande till riksdagen i fältuniform - syftat var väl att signalera aktivitet men resultatet blev patetiskt. 

Läs mer i DN här. Och här. Och nog kommer jag under föreläsningarna om Vad vi ska ha samhället till att beröra Försvarsmakten, krigsretoriken och det bisarra faktum att det snart tycks finnas en majoritet i riksdagen som vill att åtta procent av statens utgifter går till militären.