söndag 16 augusti 2020

Rutavdrag för att lämna in tvätt för tvättning, men inte kemtvätt bortsett från.... Suck!

Nu ska ytterligare lappande och lagande ske när det gäller avdrag - sålunda ska tvätt, men inte kemtvätt, ge rätt till så kallat rut-avdrag. Detta har regeringen och dess samarbetspartiet kommit fram till.

Vi har redan 92 poster i Skatteverkets avdragslexikon och i Försäkringskassans lexikon finns cirka 50 olika så kallade förmånsslag eller bidrag. Allt har lappats och lagats till förbannelse, det krävs revisorer för att tränga igenom hela systemet, det krävs massor med byråkrati och kontroll för att upprätthålla det.

Hade vi inte haft några avdrag eller bidrag och någon utredare föreslagit att vi skulle införa detta myller av regler, särregler, undantag och undantag för undantagen - med gråzoner och obegripliga teknikaliteter skulle hen idiotförklaras. 

Som jag skriver i min bok: "De system som tjänat oss väl under många år har blivit så komplexa och sårbara att vi borde börja samtala om att vi skall röja upp i den systemsörja vi nu lever med".

Självfallet lägger jag en radda förslag till hur detta skall gå till. Men det viktiga första steget är att så många som möjligt förstår hur det ser ut idag, så fler kan börja skaka på huvudet och be sina politiker att rensa och bygga upp på nytt. Som det nu fungerar är det fullständigt absurt och det överlever bara för att så få vet hur det ser ut.

Eller är hela apparaten - med administration, kontroll och juridik - till för att göra det som politiker tycks älska över allt annat: "skapa jobb"...