lördag 1 augusti 2020

Giftermål och samfund

Prideveckan. Med politiska utspel förstås. Ska politiker tvinga religiösa samfund, som vill ha vigselrätt, att viga samkönade par? Ja, menar jämställdhetsministern.

Själv tycker jag frågan är "fel ställd". Inga religiösa samfund bör ha rätten att juridiskt viga någon alls. Den juridiska delen av vigseln bör skötas av myndighet. De som så önskar kan ju sedan komplettera med ett religiöst giftermål i samfund av någon sort: svenska kyrkan, frikyrka, moské, synagoga eller vad det än månde vara som staten inte skall lägga sig i. Förmodligen kompletteras vigsel på detta sätt därför att paret tror på någon gud eller för att de tycker att det är högtidligt, eller för att svärmor tjatar. Och samfunden får vara hur mossiga de vill.

Förmodligen väljs kompletteringen ibland av den första anledningen (tro), men troligen sker det ofta av den andra anledningen (högtidlig tradition) och ibland av den sistnämnda (svärmor). Riktigt obehagligt är det när släkten eller klanen kräver religiös vigsel oavsett vad de som gifter sig tycker om saken.Här finns hela listan på de som har vigselrätt.