torsdag 11 juni 2020

Palmehatet, utredningen, slutsaten som inte är slutet

Jaha. Utpekandet av den f.d. moderate kommunpolitikern, sergeanten - med stort vapenintresse även
som civil - Skandiamannen som huvudmisstänkt för mordet på Olof Palme har inte fallit i god jord hos alla. Tvärtom.

En rad "privatspanare" med egna teorier är missbelåtna. Uttrycket "inget nytt har tillförts" har stått som spön i backen efter chefsåklagare Krister Peterssons föredragning igår. Lena Andersson är chockad. Jag är inte chockad. Nytt har tillförts.

Nämligen det som en radda privatspanare, statliga kommissioner och allehanda utredningar under drygt 30 år har missat. Ett medvetet och aktivt agerande för att styra bort misstankarna från Skandiamannen. Iscensatt av Holmér och hans undersåtar redan från början.

I ett papper - eller promemoria - som skrevs av Holmér&Co inom polisen den 9 februari 1987 (det vill säga knappt ett år efter mordet på Olof Palme) avfärdades Skandiamannen som tänkbar gärningsman av det enda skälet att åklagare inte skulle ägna intresse åt just det spåret. Vilket man inte gjorde. Trots att det fanns massor av skäl att göra just det.

Intressant är också att Krister Petersson specifikt tar upp att "konspiration" inte kan uteslutas.

Skandiamannen - Stig Engström - umgicks i kretsar där Palmehat tillhörde vardagen. De som inte var med under de år då Palmehatet flödade på ett minst sagt vedervärdigt sätt - det var normaltillstånd i dessa kretsar att önska hans död - förstår förmodligen inte hur grovt och allmänt vedertaget detta var i högerkretsar. Och med högerkretsar menar jag den moderata kretsen.

Möjligen kan man fundera över  om inte den partiledare som anser sig vara "den vuxne i rummet" skulle be om ursäkt för den jargong som fanns i moderata kretsar för 35 år sedan. Nidbilder, ryktesspridning, hat är inget som sociala medier har skapat. Det fanns det gott om i överklassmiljöer under Palmehatets stora dagar, stora dagstidningar - SvD inte minst - spädde på.

Hur som helst: om eller när det framkommer något nytt - vilket det säkert kommer att göra så småningom - kan "förundersökningen" om Palmemordet återupptas igen. Svårare än så är det inte.
Så alla såväl kloka som knäppa "privatspanare" har alla möjligheter att fortsätta sina liv som om inget hänt.

Varför inte spana vidare i det spår som åklagare Krister Petersson ändå påtalade: han vet inte om det fanns flera inblandade, han vet inte om det fanns en konspiration. Öppet för de som vill rikta strålkastaren på såväl polisspår som Sydafrikaspår som... vad som helst. Allt är som vanligt.

En ny kommission som skall granska? De kommissioner som varit har misslyckats. Bra att ha klart för sig. Själv ägnade jag någon vecka under mina riksdagsår med att gräva ner mig i ämnet och blev bara alltmer förskräckt, undrande och ställde några formella frågor till statsråd som spände blicken i mig och var ilskna. Tänk så det kan vara. Slut för idag.