tisdag 9 juni 2020

Champagne och prekariat

Några utdrag ur "Vad ska vi ha samhället till?" Skriven före Corona:

"När nästa kris kommer, när nästa bubbla spricker, så finns något växande som kan frodas än mer: de bruna, de som får sin gödning av växande sociala och ekonomiska klyftor där prekariatet växer i den ena änden medan champagnen bubblar i den andra.
Jag befinner mig mer i den sistnämnda änden även om det är sällan champagnekorkarna far till väders. Det gäller att sådana som jag försöker begripa hur det är i den andra änden, att det är utifrån den ändens perspektiv politiken måste byggas om vi skall kunna bygga hållbara samhällen."
"Bristvaran framför andra i det sentida tillväxtsamhället tycks vara eftertanke och tid att summera var vi står. Tempot har hissats upp i takt med tillväxten. Det finns inte så mycket tid för långa tankar. Än mindre finns tid för visioner som bryter mot det invanda.

Vem kan lita på system som bygger på fiktiva värden? Vem kan tro på system som bygger på en enda övergripande strävan: ekonomisk tillväxt. Pengar, konton, siffror. Vi måste börja räkna i andra sorter också. Vi har börjat förväxla pengar och siffror med verkliga resurser. Vi förlitar oss på den döda ekonomin och förnekar den levande.

Den levande ekonomin bygger på solens strålar som gröna växter kan omvandla så att djur och människor kan leva. Den döda ekonomin är de siffror som basuneras ut i Ekonomiekot och av börsanalytiker – och det märkliga är att de som förmedlar budskapen om världens tillstånd ägnar mångfalt mer tid åt den döda ekonomin än åt den levande."