söndag 7 juni 2020

40-årsdag

Den 7 juni 1980 föreslog Per Gahrton på DN Debatt att ett miljö- och framtidsparti skulle startas. Idag exakt 40 år sedan. Vi var många som läste artikeln, drog en suck av lättnad, anmälde oss till Aktionsgruppen för ett Miljö- och framtidsparti, samlade namn för partiregistrering och ett drygt år senare bildade Miljöpartiet. Tack Per! 

Livet blev annorlunda än det var tänkt. Jag var med och bildade lokalavdelning i Vingåker tillsammans med sådana som Lena (min dåvarande hustru Lena), Olle, Elisabeth, Inga, Nils, Christina och Lola. Och regionavdelningen i Sörmland med sådana som Claes, Gun, Lillan, David, Ewout och Ulf. Och Monica, eldsjälen som höll ordning. Skrev landstingsprogram tillsammans med den Lena som blev min livskamrat på kuppen.

Sen blev det Förtroenderådet och politiska utskottet. Och så höll det på. Fick träffa sådana som Kjell Dahlström - utan vars engagemang bakom kulisserna vi aldrig kommit in i riksdagen -  och Åsa Domeij, tjejen med gympadojjerna som satte Bengt Westerberg på plats. Lena Lindström, ordning och reda. Bröderna Söderlund, Lázsló, Fiona, Katia och Eva Höjer. Och Eva Bovin. Fick samarbeta med språkrörskollegorna - herregud, vad ni slet! - Ragnhild, Eva, Marianne och Lotta. För att inte nämna alla som gett husrum på 80-talet då jag, efter att ha blivit språkrör efter Per 1985, kuskade runt i landet.

Jag vet att vi är många som tackar Per för hans artikel, hans initiativ och hans faktiskt historiska insats. Tack Per!


Valrörelse 1982, Per och jag i Katrineholm. 

Gårdagens artikel i DN där Per skriver med anledning av 40-årsdagen - klicka på bilden:

https://www.dn.se/debatt/med-min-debattartikel-gav-jag-fempartisystemet-dodsstoten/?fbclid=IwAR07lLg3yDyceMZ-liV6MTMmGYG0Btf3gTs12CUtFVl0Gbx8Eirb8iKFhus