onsdag 13 maj 2020

Det absurda

Speakers Corner i blåsigt Vadstena häromdagen - 20 år efter mitt sista kongresstal i stan.
"Under decenniet efter 2008, då vi hade de lägsta räntor som människan skådat på 5.000 år, var ett gyllene tillfälle att börja fasa ut världsekonomins beroende av ständigt stigande skuldsättning.

Det blev tvärtom. Mellan 2008 och 2019 steg världens skulder med 87.000 miljarder dollar eller 40 procent av BNP, enligt International Institute of Finance. Den totala skuldsättningen slog 2019 nytt rekord med 322 procent av BNP.

Lite förenklat kompenserade alltså världen för den förlorade tillväxten efter 2008 med att låna.

Den som skulle förklara det för en grupp mellanstadieelever skulle kanske ha sagt att många vuxna valde att göra av med pengar de inte hade.

Den som påpekat det föga moraliska eller hållbara i denna ordning har kallats domedagsprofet.

En sak är klar: den här gången blir tricket betydligt svårare att göra om."


Citatet ovan är från Andreas Cervenkas senaste krönika i Dagens Industri. Tänk om politiker skulle ta och fundera på det. Och inse att vi måste börja bygga ett ekonomiskt system som inte bygget på behovet av evig tillväxt.

I en värld där egotrippande influencers  med låg moral och ett ekonomiskrå med bisarr världsbild är kanske det en alltför naiv önskan... Hur som helst snöar det i norra Östergötland och de nyplanterade rosorna ser ledsna ut.