onsdag 1 januari 2020

Ett axplock av glädje och sorg 2019 för en grön själ...

Januari: Jair Bolsonaro tillträder som Brasiliens president och skyddet för Amazonas minskas vilket medför att planetens biologiska mångfald utarmas ytterligare.Februari: Donald Trump meddelar att USA säger upp nedrustningsavtalet om att avskaffa medel- och kortdistansrobotar. Dagen därpå meddelar Vladimir Putin att också Ryssland lämnar avtalet.Mars: Svenska Akademien meddelar att man fått klartecken från Nobelstiftelsen att dela ut två Nobelpris i litteratur 2019. Ett kommer att gå till Olga Tokarczuk som är aktiv i det polska gröna partiet. Och som skriver så bra,April: I Brunei införs en ny lag där homosexuella bestraffas med offentlig stening - allt går sannerligen inte framåt.Maj: Mozilla meddelar att man skall lansera Firefox Container, ett tillägg som isolerar Facebook så att tjänsten inte kommer åt information i andra flikar. En reaktion mot det allt mer absurda övervakningssamhället som kommersiella bolag, Kina, Ryssland och CIA älskar.

I MP:s ungdom protesterades till och med mot folkbokföringens register...

Juni: Botswana avkriminaliserar homosexualitet och Ecuador legaliserar samkönade äktenskap - en del går sannerligen framåt.Juli: Människans förbrukning av ekologiska resurser överstiger Jordens biokapacitet inträffar den 29:e juli.Aug: Greta Thunberg påbörjar sin seglats över Atlanten för att delta i FN:s klimatmöte i New York.Sept: Utrikesminister Margot Wallström meddelar att hon tänker avgå från sitt uppdrag - förmodligen därför att regeringen inte kommer att skriva på FN-konventionen om att förbjuda kärnvapen. USA hade hotat med repressalier.Okt: Facebooks kryptovaluta Libra drabbas av ett svårt baksla. Så bra - tid för eftertanke!

 

Nov: Djurgården blir svenska mästare i fotboll.


Dec: Sanna Marin tillträder som Finlands statsminister, som ledare för en koalitionsregering med nästan bara kvinnliga partiledare. Finland var för övrigt först också då det gällde kvinnlig rösträtt i Norden.