fredag 27 december 2019

Öppet brev till Annie Lööf: Sorry, we missed you...

Hej Annie!
När din företrädare som partiledare i Centern (Maud Olofsson) meddelade att ditt parti ville att alla medborgare skulle ha en F-skattesedel, det vill säga att vi alla skulle bli egna små företag, så var det en ideologisk markering som hette duga. Vårdbolaget anställer inte Emma Andersson utan skriver avtal med AB Emma Andersson. Chauffören Sven Johansson blir inte anställd av budfirman utan tvingas starta enmansföretaget Sven Johanssons HB,

Vi skulle alla bli små företag som andra företag kunde köpa tjänster av. Bli vår egna lyckas smed, så att säga. Jag skulle önska att du Annie förmådde se konsekvenserna av er önskan. Se filmen Sorry, we missed you. Den visar effekten av den modell av samhälle som du vill ha. Du och jag - och många andra - hade säkert klarat oss bra där. Åtminstone så länge vi var friska och på bettet. Men ett samhälle skall inte byggas med utgångspunkt från de som haft tur i livets lotteri, vars barn det går bra för, vars livskamrat är frisk.

Sorry, we missed you handlar om ett samhälle där allt fler tvingas "ta ansvar för sig själva", vilket innebär att om det går åt helvete så är det bara att skylla sig själv.

Jag önskar att fler som charmeras av din retorik börjat granska vad det är du säger, och vad det skulle leda till om det genomfördes fullt ut. 

För arbetsgivarna finns många fördelar med att anlita F-skattare, det vill säga när ett företag köper en tjänst från ett enmansföretag istället för att anställa personen. Det kan ju vara praktiskt att slippa ansvar, slippa följa lagen om anställningsskydd och sjukersättning -  och välja och vraka bland uppdragstagarna. Gig-ekonomi har groteska fallgropar.

Fler människor kommer att, med din modell, sitta och vänta på uppdrag utan att våga planera ens morgondagen. Så skapas prekariat. Och sämre liv. Annie, se Sorry, we missed you. Och lär dig nåt om vad din politik leder till.

Nog är det märkligt att det parti som en gång bars av en sorts eķohumanism, med hygglig fördelning, blev Sveriges mest nyliberala parti. Vad tror du Torbjörn Fälldin sagt om det? Och den som hörde Olof Johansson i riksdagen och jämför med dig skulle inte kunna ana att det handlar om samma parti.

Nu har du satt strypkoppel på Löfven, och därmed skaffat dig mycket makt. Innan du använder den nästa år: Se filmen! Snälla! Och fundera sedan på: Vad ska vi ha samhället till?