torsdag 31 januari 2019

Om att "sitta på läktaren" och ha makt...

Nog är det konstigt. Under fyra år har språkrören hävdat att det är att "sitta på läktaren" , "inte ta ansvar" och "inte ha makt på riktigt" att ingå budgetsamarbete med regeringen, med rätt att driva opinion för det man står för, istället för att ingå i regeringen och sluta driva opinion för det man står för.

Anser man nu att C och L sitter på läktaren, inte tar ansvar och inte har makt på riktigt?  Visar inte fyrpartiuppgörelsen att språkrörens retorik bara var dum?

Nu valde man att ingå i regeringen en gång till, som litet parti med ännu mindre att säga till om och riskerar därmed att flera generationer inte kommer att ha en susning om vad MP vill inför nästa val. Frågan är varför man ingenting lärt - och ingenting lär ens när C och L i rollen som utpressare kan få en S-regering att vara mer till höger i ekonomisk politik än de Alliansregeringar som suttit. En radda av tidigare språkrör vädjade för några år sedan om omtänkande. Så här skrev vi bland annat på DN Debatt.

"Genom att sudda ut partiets profil, inte minst vad gäller opinionsbildning, ger man väljare bilden av ett visionslöst etablissemangsparti som snarast försvarar den samhällsmodell som partiet bildades för att utmana. (-) Vi menar att partiet står inför ett viktigt vägval och har att välja mellan:
  • Att sudda ut sin särart allt mer med målet att bli ett av de andra systembevarande partierna, vilket medför att partiet blir utbytbart. 
  • Att försöka återvinna sin särart och dynamiskt driva den gröna visionen där livskvalitet väger tyngre än materiell tillväxt, där det stressade konsumtionssamhället ställs mot ett kvalitativt utvecklingssamhälle som inte utmanar planetens förmåga att bära goda samhällen.
Vi vädjar till Miljöpartiets ledning: 
  • våga driva opinionsbildning, 
  • våga sätta gränser för kompromissande, 
  • våga möta internkritik med öppna öron och respekt, 
  • våga känna tillit till den ideologiska grund som partiet vilar på, 
  • våga stå för de värderingar som låg till grund för partiets bildande."