tisdag 20 november 2018

Vad klagar vi för?

Jag är väl, som det räknas, företagare i och med att jag och min livskamrat har ett sådant. Jag är dessutom uppvuxen i en småföretagarfamilj.

Hur kommer det sig att svenska företagares känsla av tillfredsställelse är en väl bevarad hemlighet? Kan man ju undra när det politiska debatten till stor del handlar om hur uselt företagsklimatet är, inte minst framfört av Annie Lööf. I en rapport från Swedbank redovisar man att företagare i Sverige finns i topp i Europa när det gäller livskvalitet.

Och medianinkomsten efter skatt då? Jodå, företagare i Sverige ligger på tredje plats i Europa. Vore väl kul om någon borgerlig politiker kunde läsa den rapporten.ån

Artikeln i DN avslutas så här:
"Slutsatsen från Swedbank och Sparbankerna är att många svenskar har en omotiverad bild".

Är det kanske så - ja, det är det! - att borgerlighetens och Svenskt Näringslivs svartmålning av svenskt företagsklimat leder till att Sverige har förhållandevis få företag vilket samma borgerlighet och Svenskt Näringsliv klagar över...

Som marginell information kan meddelas i rapporten också att svenska företagare, jämfört med andra företagare i Europa, har bättre råd att såväl äta på krog som att ta en drink med släkt och vänner.

För övrigt kan meddelas att Naturvårdsverket - lagom till Black Friday - konstaterar att utsläppen från vår konsumtion måste minska med hälften om vi skall nå ner till 4-5 ton koldioxid per person. Eftersom vi bör komma ner till 1,5 ton för att inte släppa ut mer än vad en genomsnittlig mänsklig jordbo kan göra om vi skall klara klimatet känns Black Friday som ett hån.