torsdag 4 oktober 2018

Sista symbolen för fungerande telefonförbindelser

Stolt har den stått kvar. Stolpen. Som ärofyllt burit de trådar av koppar som gett oss på landsbygden fungerande telefonförbindelser.

Trots att trådarna varit så döda som trådar kan bli så har stolpen funnits där som ett minne av tider när landsbygden räknades. Trådarna blev döda för två år sedan, men de hängde där och stolpen stod stolt upprätt.

Nu är den borta. En underleverantör till en underleverantör sågade ner den och Telias ärominne kan succesivt glömmas bort på samma sätt som Telia glömt bort landsbygden. Och regeringar, oavsett färg och oavsett retorik om landsbygden, lät det ske, kopparledningarna ansågs vara omoderna i all sin osårbarhet och robusthet. Nu skulle digitala moderna ettor och nollor ta över.

Det blev mest nollor. Men regeringar och deras dititaliseringsministrar fortsatte att prata om all fiber som skall komma, man lät privatiseringens aktörer ta hand om det och det riskkapitalbolag som mutat in vårt område är nöjt med att mutat in det, några fibrer har vi inte sett skymten av, men bolags informationschef ser ut som en sån där skojare som säljer bilar utan motorer.