onsdag 26 september 2018

Allt fler atomer - de må vara fysiska såväl som de mentala - görs till säljbara produkter

Vi springer allt snabbare mot en utveckling där varenda atom, varenda molekyl, skall ägas, kunna säljas, köpas och hyras ut. Det hela är totalt absurt. Vatten, mer eller mindre manipulerade arter, allt skall kunna ägas - tanken nu är att man skall betala för att länka till nyhetsartiklar. Som för övrigt - precis som debattartiklar och ledare - redan idag är avbrutna med reklam.

Alltihopa är bisarrt. Men, visst, genom att göra allt fler atomer - de må vara fysiska såväl som de mentala - till säljbara produkter kan den ekonomiska tillväxt drivas på. Precis på samma sätt som när vi steg för steg för över sådant som sker i den civila, obetalda, sektorn till formell ekonomi.

När ärkesossen Anna Hedborg för ett antal år sedan meddelade att det var skatteflykt att baka egna bullar, istället för att köpa dem, kunde man ju tro att dumheten nått sin yttersta gräns. Men icke. Tillväxten kräver att vi skall  mala ner allt mer av våra liv i ekonomismens kvarn. Människans uppdrag är att vara kuggar som mal sönder vår egen civila identitet så att våra liv underställs ekonomismens järnlag.

Socialister av många sorter har jamsat med i årtionden, kompromissat sig ner i den värld där nyliberaler känner sig som mest hemma. Det finns uppenbarligen gröna som jamsar med, som anser att man som visionär realist skall hålla sig inom det tankespann som steg för steg normaliserats. Det vi behöver är realistiska visionärer som begriper att det enda realistiska är att vara visionär om vi skall kunna ta oss ur den utveckling som inte bara leder till att de planetära processerna skadas utan också att vår värdighet som människor urholkas.

Varje pusselbit som läggs i ett pussel kan tyckas rationell, harmlös eller till och med vacker. Men när pusslet är lagt kan likt förbannat en fruktansvärd bild växt fram. Det är just detta som nu sker. De små stegens tyranni, det sluttande planet, kalla det vad ni vill. Men sluta för i helvete jamsa med!