måndag 27 augusti 2018

Hej, du som tänker rösta borgerligt - handen på hjärtat: är du säker på det?

Hej, jag hörde att du tänkte rösta borgerligt. Trött på regeringen, trött på Löfven, Fridolin och Lövin? Jo, jag kan förstå. Jag är också trött på regeringen. Frustrerad ibland. Förbannad ibland.

Och vet du: jag - som vet att jag ska rösta rödgrönt - är nog mer besviken på de rödgröna än du någonsin skulle kunna bli. Det låter väl tryggt? Dom är nämligen inte speciellt röda. Eller gröna.

Så jag tycker du skall fundera en vända till.

Är du verkligen säker på att du, som är socialliberal eller kanske medkännande konservativ, skulle tycka att det vore så kul i längden? På fyra år kan ju mycket hända, omvärlden kan snabbt förändras, kriser kan komma och gå.

De rödgröna är inte så farliga.

Oss emellan, den där Sjöstedt är ju inte speciellt revolutionär. Hans viktigaste valfråga är att Sverige skall ha samma principer som hela den övriga kapitalistiska delen av världen. Att skattepengar som går till skolan skall stanna i skolan och inte delas ut i vinst. Som hela världen har det. Är det så farligt?

Du kanske är skraj för miljöpartisterna. Deras största framgång är klimatlagen som de pratar om hela tiden. Det var den tidigare borgerliga regeringen som tillsatte utredningen så de borgerliga röstade för klimatlagen, Farligare än så är den inte. Både Danmark och Storbritannien, utan minsta inflytande från gröna, har förresten liknande lag.

Och, handen på hjärtat, visst känns flygskatten egentligen ganska bra, de där hundralapparna klarar ju du och de lättar liksom på samvetet när du flyger… Att miljöbudgeten ökat, inte har du något emot det? Barn och barnbarn och framtid du vet. Och miljön är ju onekligen grunden för allt.

Sossarna då? De kanske du retar dig allra mest på. Kan jag förstå. Men visst känns de ändå ganska trygga i en orolig tid? Inga tjurrusningar där inte. Säga vad man vill, budgeten håller de stadigt i. Och försvarsministern är ju den bästa en borgerlig regering skulle kunna få.

Jag tror nog att du gillar att din gamla mamma, som inte har det så fett, ska få 600 kronor mer i pension. Är det inte konstigt att de borgerliga bråkar om en sådan sak?

Du gillar inte de rödgröna. Du vill se borgerlig politik. Men, du. De rödgröna är ju inte speciellt röda. Inte speciellt gröna heller. Så jag tycker du skall fundera en vända till. Även om du röstar rödgrönt får du borgerlig politik, med lite mer social anständighet och lite mer miljötänk. Och det är ju just det du egentligen gillar.

Det här var ett litet utdrag ur gårdagens ledare som jag skrev i ETC. Där funderar jag på vad en socialliberla eller medkännande konservativ kanske ska fundera på. Och om vad min morfar, som var allt annat än socialist nog skulle tänka.

Läs den gärna här.