torsdag 30 augusti 2018

Går framåt i ett tåg som backar

"Besluten – allt från laddstolpar, elcyklar och höghastighetståg till målsättningar i den så kallade klimatlagen - motverkas av andra beslut som ökar konsumtionen och därmed kan hålla igång tillväxten. Ett av de mer absurda besluten är stöd för ökad turism från Kina. Ett annat försvaret av nya frihandelsavtal som ska ge ekonomisk tillväxt med hjälp av just ökande konsumtion och ökande transporter över haven.

Det är som att gå framåt i ett tåg som backar. Känslan är att man rör sig åt rätt håll så länge man inte tittar ut genom fönstret och ser att man färdas bakåt i lika snabb takt som man förflyttar sig framåt i tåget.

Det är detta som är tragiken i hela klimatdebatten."
Hela ledaren finns här.


"Genom att förminska våra egna svenska brister och gång på gång hävda att ”vi är världsbäst på klimat” ges vi alla möjligheten att – helt logiskt – tänka: ”Va bra, då är det de andras tur att göra sin del nu, så kan vi ta den där extra flygresan.” Och med flygskatten på några hundra kronor kan vi till och med mildra våra samveten…Efter valdagen. Kanske blir det bättre då? Kanske vågar man säga mer då?"