onsdag 22 augusti 2018

Ebba Busch Thor har rätt. Igen.

"Vi var med i energiöverenskommelsen för att stoppa den effektskatt som var på väg att stänga ner all svenska kärnkraft. Och det lyckades vi med."

Så säger Ebba Busch Thor i DN. Hon framförde samma budskap i SVT:s partiledarintervju. Hon har rätt. Effektskatten var på väg att fasa ur kärnkraften. Den infördes 1 juli 2000, som del av budgetöverenskommelse MP hade med S och V. Syftet var att med marknadsekonomiska styrmedel fasa ur kärnkraften. Det var min sista budgetförhandling som språkrör för MP. Den har dagens MP-företrädare spottat på för att verka "regeringsdugliga" och ha "makt på riktigt".

Så därför avvecklades effektskatten, med hjälp av MP. Trots att MP som var med att införa den som del av budgetöverenskommelsen - min sista som språkrör - med S och V.
Nu har MP varit med att ta bort effektskatten. Vilket gör att kärnkraften överlever många år till. MP:s företrädare meddelade att man var glada över uppgörelsen. Man hävdade att det är en framgång. Vilket skitprat! Det var en framgång för lobbyisterna - jo, också Vänstern meddelade att man avsåg "justera synen på kärnkraft" även om man inte var med i energibeslutet.

Med tanke på Miljöpartiets bakgrund och bildande är det definitivt det största svek man kunnat göra. Eva Goës (språkrör inför valet 1988 och den som var mest aktiv av alla efter Tjernobyl) meddelade på Facebook, när överenskommelsen presenterats, att hon skämdes.

Jag skämdes kanske än mer för hur MP presenterade överenskommelsen. Presentationen fick bland annat Johan Ehrenberg att jubla i ETC. Innan han förstått vad som dolde sig bakom de retoriska finter som MP-ledningen försökte sig på. Han hävdade då - förbannad så det dånade i texten -  att det "i praktiken är MP som räddar kärnkraften".

Nu säger Ebba Busch Thor att det var kristdemokraterna som räddade atomkraften. Ja, dom kan väl dela på det. Hur som helst kan konstateras att hon har rätt: effektskattens som infördes för att fasa ur kärnkraften var på väg att utföra sitt uppdrag - därför avvecklades den. Spelet kring kärnkraften har varit ett enda stort hyckleri ända sedan sossarna mifflade inför folkomröstningen med sin Linje 2.

Ebba Busch Thor har haft rätt i sina uttalanden förr.

I sitt Almedalstal för några år sedan meddelade Ebba att hon skulle sluta tala "för att Birger är trött". Hon hade helt rätt. Jag var trött. På hennes tal. Nu var det visserligen hennes ganska nyfödde son, som också heter Birger, som småhojtade av trötthet. Men i alla fall. Hon hade rätt. Då också. Nu är jag ännu tröttare på henne. Inför folkomröstningen om kärnkraft meddelade Kristdemokraterna att kärnkraften var ett hot mot gudens skapelse. När guden skall ha ändrat uppfattning i frågan är oklart.