tisdag 17 juli 2018

Trump och Putin i Helsingfors - en besvikelse för krigshetsare

Det verkar som om medierna hellre hade sett hårdare konflikter, nya konflikter, konflikter som passar in i krigsretorikens mall. Nu blev det inte så när Trump och Putin träffades. Visst kan man påstå att Putin  - hur illa man än tycker om honom - gått segrande ur. Det må så vara. Men bäst av allt är att krigsretoriken förlorade. Uppenbarligen en sorg för kommentatorer och ledarskribenter - inte minst i svenska medier - som driver på krigsretoriken på ett sätt som är förfärande.

Så, jag är ganska nöjd med att hetsigheten svalnar, även om det sker genom en sådan som Trump och en sådan som Putin. Om man nu får vara nöjd med det utan att försvarsminister Hultqvist och ÖB hävdar att man går ryska ärenden. Han har ju gjort det tidigare, de som argumenterade mot värdlandavtalet med Nato anklagades för att vara någon sorts medlöpare till ryska troll.


Hellre krigshot än avspänning
DN i måndags gav den här fejkade bilden av stämningar i världen - allt som en del i deras propaganda för svenskt medlemskap i Nato. Färre konflikter - mindre krigsretorik för medlemskap i Nato. Inte något som borgerlig press gillar. Så då hittar man lämpliga figurer att intervjua. Fred, försoning och mindre konflikter är inget som är modernt i svenska medier... 

Vilken omvärld, knappast de som skulle drabbas om konflikten USA - Ryssland skulle trappas upp i en tid när kärnvapen åter skramlar.