torsdag 15 mars 2018

Dags för cynism

Ursäkta att jag stör… med ett vedervärdigt cyniskt inlägg... Men visst vore det lättare att utan vidare lita på Storbritannien, när det gäller den “ryska förgiftningen" med nervgift, om man inte hade ljugit så kopiöst tillsammans med USA innan man anföll Irak - det krig som skapat så mycket elände. Då var det Tyskland, Frankrike och (sic!) Ryssland som behöll vettet. Tänk vad skönt det hade varit om världen varit svart-vit och enkel att förstå sig på och om åtminstone någon sida undvikit lögnen som vapen.
En annan tanke som stör mig är följande: hur kan det komma sig att Putin är så oerhört korkad att han beordrat förgiftning av en gammal spion med hjälp av ett nervgift som är så intimt förknippat med Ryssland…? Som att göra inbrott och medvetet lämna fingeravtryck, bli anklagad och dömd. Kan inte ryska underrättelsetjänsten ta kål på en gammal misshaglig spion på ett smartare sätt så behöver vi nog inte oro oss för invasion heller... till sorg för svenska försvarspolitiker som efter årtionden i skuggan fått plats på scen.
Men det är klart, redovisas som argument, Putin behöver ett angrepp från väst för att vinna sympatier inför valet....som han ändå med halvdiktaturens propagandamaskin skulle vinna med siffror värdiga en bananrepublik. Å andra sidan är det väl premiärminister May som behöver visa styrka och beslutsamhet för att vinna sympati i en tid när hennes popularitet sviktat än mer. Kanske behöver de alla lite mer av kalla-kriget-stämningar.
Om inte annat så blir vapenindustrin go och glad - och vad kan skapa mer sysselsättning än effekterna av krig? Arbetslinje. Slå sönder värden, riva ner och bygga upp ger ju tillväxtboom också. Det må gälla kök i det lilla, världen i det stora. Det är omsättningen, inte värden, som räknas. Så framtiden ser ljus ut bortom mörkret... om vi bara överlever som art... eller inte... Som sagt, ursäkta att jag stör.