onsdag 28 februari 2018

Två år och inget svar

Lite lustigt är det. Eller snarare olustigt. För cirka 20 år sedan var jag en av de huvudansvariga för att MP anställde en person som för exakt två år sedan anklagades för att vara en nationell säkerhetsrisk med kopplingar till Ryssland. 

I mer än ett år har jag bett ledande personer i partiet om att få klarhet i vad som gäller: har jag varit med att anställa någon som verkligen är en säkerhetsrisk? 

Något svar har jag inte fått. Visserligen har jag varit språkrör för partiet i 11 år, aldrig svikit förtroenden jag fått av ledande miljöpartister eller ens tackat ja till fett förskott för att skriva en bok om partiets interna liv pimpat med sådana detaljer som låg i förlagets ideologiska intressen. 

Men ett svar på frågan - om den person jag varit med att anställa verkligen är en nationell säkerhetsrisk eller inte - har jag inte fått. 

Vilket är en synnerligen banal bagatell jämfört med vad den person som anklagats - och vars hela liv blivit sargat genom rykten, reellt yrkesförbud och illa drabbad familj - råkat ut för. 

Två år har gått och så vitt jag förstår har den anklagade f.d. tjänstemannen vädjat att få komma till partistyrelse och riksdagsgrupp för att berätta och svara på frågor. Istället för detta har partiledningens handgångna uppmanat riksdagsledamöterna inte bör prata med vare sig medier eller varandra om ärendet eftersom "ingenting blir bättre av det". Kafka hade kunnat berätta en liknande historia.

Än märkligare blir det eftersom flera av de som är ansvariga för partiets hantering av detta ärende är såväl trevliga som ideologiskt begåvade. Personer som jag uppskattar. Att de bär sig åt som de gör finner jag totalt groteskt. Det är ju så det ser ut när man tittar utifrån på hur ärendet hanterats. Men de som lever i innanförperspektiv vill inte se med utanförperspektiv.

En gång i tiden bildades inte MP för att det skulle bli på det här sättet. Vi skulle åtminstone försöka leva som vi lärde - ett av det vi lärde var att konfliktlösning i stort som smått, i världspolitiken som i personalpolitiken, var ett ideologiskt kärnvärde.

Ett halvår kvar till valet och surdegen ligger och jäser. Den beska doften är på väg att växa till odör. Det som börjat som en brusten relation mellan tjänstemannen och den riksdagsledamot som anklagade honom för att vara nationell säkerhetsrisk växte till att ledamoten började anklaga också ledande personer inom partiet för att ha rysskopplingar.

Hon tog tillbaka de sistnämnda anklagelserna för att sedan återupprepa dem och hävda att hon blev tvingat att ta tillbaka dem. Att någonting är sjukt är uppenbart. Och frågan kvarstår: Vad är det partiets ledning vill dölja? År det för att skydda de ledande personer som hanterat ärendet slarvigt från början? Är det för att någon eller några har hållhakar på någon eller några? Är det för att något riskerar att smutsa ner någon som inte bör smutsas ner?

Två är har gått, partiet vinglar kring spärren, om ett halvår är det val där partiets vara eller inte vara i riksdagen avgörs.

Öppna dörrar och fönster och vädra ut medans tid är att läka! Allt annat är oansvarigt - gentemot medlemmar, gentemot väljare, gentemot de som en gång var med att bilda partiet som skulle vara öppet och ärligt, gentemot illa drabbade.

Hög MP-tjänsteman fick sparken – efter misstänkta rysskopplingar (28 feb 2017)
MP-tjänsteman fick sluta – var säkerhetsrisk (28 feb 2017)
Språkrören duckar frågor om tjänstemannen (28 feb 2017)
MP-mannen om anklagelserna: ”Det kan jag inte tro” (28 feb 2017)
Miljöpartiet vägrar kommentera uppgifterna (28 feb 2017)
MP-riksdagsledamot kritiserar sitt partis agerande (13 mars 2017)
Tunga MP-politiker kräver svar: ”Lägg korten på bordet” (14 mars 2017)
MP-toppar pekade ut tjänsteman som säkerhetsrisk (12 sept 2017)
MP-tjänsteman klassades som säkerhetsrisk – kan vara bluff (12 sept 2017)
Mejlen avslöjar: Så sätter MP munkavle på ledamöterna (13 sept 2017)
Interna kritiken i MP: “Är totalt utflippat” (13 sept 2017)
Stålhammar anklagar partitopp för “rysskontakter” – varnas av partiet (29 nov 2017)
MP:s utrikespolitiska talesperson backar från anklagelser mot kolleger (30 nov 2017)
MP byter ut utrikespolitisk talesperson (1 dec 2017)
Pernilla Stålhammar lämnar alla utskottsuppdrag: Skadat förtroende (7 dec 2017)