söndag 28 maj 2017

Syreners doft och om det missriktade i att som Goliat skuldbelägga David...


Syrenerna slog ut igår, doftar. Igelkott dök upp på tomten igår, efter många års frånvaro. Kopparormen ligger tryggt i sitt hörn, förvissad om att vi inte skall jäklas med den. Lommen sjunger nere i viken. Grönska mot blå himmel.

Kajorna beskådar världen från vedbodens skorsten och i Linköping är det MP-kongress  

Partiledningen har stöd för det mesta. Inte en enda av personerna på den alternativa listan till partistyrelse kom in.  Och språkrör Isabella meddelade i teve att de dåliga opinionssiffrorna beror på interna kritiker. Inte tillstymmelse till självkritik över någonting, inte antydan till att kompromisserna kanske gått för långt, inte en analys över att S faktiskt har en helt annat världsbild och att dessa krockar och att det är svårt att hantera men att det vore än marigare med borgerliga partier.

 Inte en antydan om att strategin kanske inte varit den mest optimala alla gånger, att kommunikationen ibland varit mindre bra, att språkrören kanske glömt bort att vara språkrör för MP därför att man lagt ner allt på att vara språkrör för regeringen.

Felet är några andras, lustigt nog de som påpekat att det nog skulle gå som det nu gått.

Jag vet inte om jag uppskattar den typen av ledarskap, att inte själv ta på sig lite ansvar för mindre bra opinionssiffror utan istället bara prata om hur duktig man är, hur hela världen lyssnar, det som KG Bergström uttrycker som "musen som skröt". Lite elakt, för nog har man jobbat på och gjort mycket bra också, men visst smakar det bättre om man inte i panik berättar om hur bra man är, hur bra det går. 

Visst vore det väl ändå lite fint med en aning ödmjukhet också? Ökar inte trovärdigheten då?

Kajorna sitter kvar på sin skorsten och betraktar världen, lommen sjunger och en groda simmar i dammen här hemma. Och de gröna hjältarna som vill mer kämpar på inne i kongresshallen medan solen skiner därute.  Och språkrören kan glädjas över att de har stort stöd, att kongressen tycks känna tillit till såväl partiledningen som att statsråden dominerade både inledning och debatter, att  partistyrelsen blev som det var tänkt, att partiet får kämpa på och hoppas på det bästa.

Man kan i alla fall glädjas åt att MP, trots att opinionen numera anser något annat, vill mest och bäst i klimatfrågan. Men visst vore det bra om man också funderade över varför miljö- och klimatfrågan inte finns med ens i närheten av de frågor som människor anser vara viktigast trots att MP har såväl klimat- som miljöministrar.

Kanske borde man fundera lite grand på det där med mediestrategi och sin egen roll för att de viktigaste frågorna inte dominerar. Kanske beror det på att man som strategi har att berätta att Sverige ligger i toppen, att världen har Sverige som förebild, att Sverige med MP i regeringen tycks ha löst alla problem...

 Men då så, då kan vi ju leva som vanligt och rösta på något annat. Och slippa veta att vi per capita ligger på tionde plats på listan över länder som gör störst ekologiska fotavtryck, och att dessa avtryck växer... 

Hade klimat- och miljöministrar lagt två strå i kors och berättat det också hade mycket varit vunnet, då hade kanske till och med väljare insett att behovet av MP är stort. Istället marknadsförde man - för att ta ett exempel i raden - efter den så kallade klimatlagen att "alla kommande regeringar nu måste ta klimatfrågan på allvar" och att allt annat skulle vara "olagligt"... 

Vilket inte bara är fel, utan dessutom politiskt självmord. Man reducerar betydelsens av sig själva genom att ta en lyckosil för det akuta tillfredsställelsen att säga att man är gjort under.

Lommen hörs nere i viken igen. Det är fint. MP skulle kunna så mycket bättre. Det är också fint. Men man måste nog träda ut ur sin egen bubbla och titta på det man gör med ett utanförperspektiv. Istället för att som Goliat skuldbelägga David.