måndag 14 november 2016

Mediekåren smälter is.

Varje gång man flyger tur och retur till New York så smälter man minst fem kvadratmeter av isen i Norra Ishavet. Kan man läsa i senaste numret av Science, som bygger på forskning på bland annat Max-Planck-institutet i Hamburg.

Den svenska mediekåren har - tillsammans med självutnämnda experter från universitet, finanssektor, fackföreningar, partier och allehanda särintressen - lyckats smälta flera hundra kvadratmeter för att leverera reportage och åsikter om det amerikanska valet...

Reportage som stundom varit ganska infantila, stundom riktigt bra, men skrämmande ofta lika gärna kunnat levereras från hemorten.

Fast det är ju kul att få en vistelse i USA betald. Lite får faktiskt den där isen tåla...

Bara SVT och SR lyckades nog ta kål på bortåt hundra kvadratmeter av isen. Och DN nog lika många kvadratmeter som utgör chefredaktör Wolodarskis kontorsrum.

Den som flyger till Thailand smälter förresten minst sju kvadratmeter.

Enligt forskningsresultatet motsvara ett ton utsläppt koldioxid nämligen tre kvadratmeter av isen.

Det bästa vi kan göra är ofta att låta bli att göra sådant vi kan och har råd med. Vilket förstås kostar på.

Ibland anses man lite dum som tackar nej när man blir erbjuden en gratisresa.  Man blir liksom obekväm på något sätt.

En del klimatdebattörer nser sig vara så betydelsefulla att de bara måste flyga runt i världen och berätta att andra inte skall göra som de själva gör. Och sen är det ju så kul att ta en joggingrunda i Central Park.

Ett av de vackraste orden som finns kan faktiskt ibland vara Nej.

Tillägg:
Klimatminister Isabella Lövin intervjuades i P1 Morgon. Hon berättade hur mycket vi konsumenter kommer att tjäna när vi kan byta ut bensinbilen mot elbilar i framtiden. 3000 kr varje månad för bensin kan bli en femtilapp för el. Berättade Isabella.

Tyvärr ställde inte journalisten den mest naturliga frågan: Vad gör vi med de pengar vi sparat? En extra flygresa till Thailand?

Det är ju detta som är dilemmat. Det stora dilemmat. Som vi måste lösa. Eftersom vi har så kort tid på oss - vilket till del beror på att den tekniska utvecklingen inte räcker till för att trycka ner de ekologiska fotavtrycken tillräckligt för att balansera att vi blir allt fler människor på jorden och att fler av oss tillhör den globala medelklass som kan konsumera allt mer.

11 kommentarer:

 1. Robotarna kommer ta alla våra jobb - enligt Teslas Elon Musk - vilket kan ge en fantastisk neråtpress på våra inkomster. Det blir nog snart inte så många Thailandsresor för svenskar, för att de helt enkelt inte har råd längre. I synnerhet inte när automatiseringen via massarbetslöshet knäckt bostadsbubblan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det kommer sluta med att 1/10 del av arbetskraften jobbar med välbetalda jobb och detta kommer i media beskrivas som "fina arbetslöshetssiffror", på samma sätt som dagens ca 7% öppet arbetslösa i högkonjunktur med..vänster-regering inte alls anses vara massarbetslöshet av journalisterna.

   Radera
 2. 3000 spänn i månaden? Det var mycket.

  Men om man nu råkar ha 3000 spänn i månaden över tycker jag att man ska betala av på bostadslånen. Sveriges invånare 18-65 är i genomsnitt skyldigas banken en halv miljon, så det kan man hålla på med i 14 år om man är helt genomsnittlig. Det torde väl vara ganska koldioxidneutralt att göra så. Har man inte egna lån kan man alltid betala av på nån släktings eller grannes, av ren välvilja.

  När man är färdig med det (alla lånen avbetalda) så kan man lägga pengar på att effektivisera bostadens uppvärmning. Där finns ju en del konsumtion inblandat, t ex inköp av värmepump eller nya fönster, men det torde ju ändå löna sig i livscykeln?

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendamån nov. 14, 11:00:00 fm

  Finns ju en lösning på uppvärmningen, om man nu tror CO2-utsläpp bär ansvaret. Trots allt, 80% av jordens energiproduktion kommer från fossila bränslen.

  Den energikälla som minskade koldioxidutsläpp / capita i Sverige, men som Miljöpartiet har motarbetat sedan det bildades,

  Är kärnkraft 100% säker?

  Nej,

  Kommer människor dö i kärnkraftolyckor?

  Ja, troligtvis, men vi måste jämföra med alternativen. Massa människor har dött av vattenkraft också, för att inte tala om fossila bränslen. Dödlighet i kärnkraft är låg jämfört med andra energikällor.

  Det rationella är att försöka rädda så många människoliv som möjligt, men det tycker inte MP.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Går man över till gen4 så försvinner det nukleära avfallet vi samlat på oss ganska snabbt. Det finns dock en lång rad andra intressanta energitekniker, så vi kanske tvingas gräva ner kärnavfallet trots allt.

   Miljöpartityper brukar allt som oftast förfasa sig över att våra avkomlingar om hundra tusen år kanske inte förstår innebörden av en bild med ett kranium och ett par korslagda människoben och därför gräver i gamla atomsopor på 500 meters djup. Det torde vara svårt att hitta en mer rubbad och negativistisk framtidsbild.

   Radera
 4. Men den här Trump gör mig rädd på riktigt.Han är ju klimatförnekare.
  Alla måste förstå att vi har ett klimat,det går bara inte att förneka.
  Med en sådan president i världens viktigaste land blir det bara pannkaka av Parisavtalet.Då har regeringen gjort allt helt i onödan.Hur kunde amerikanerna välja en klimatförnekare när dom skrivit på Parisavtalet?
  Dessutom vill han använda kärnvapen ovanpå allt!

  SvaraRadera
 5. "Klimatminister Isabella Lövin intervjuades i P1 Morgon. Hon berättade hur mycket vi konsumenter kommer att tjäna när vi kan byta ut bensinbilen mot elbilar i framtiden. 3000 kr varje månad för bensin kan bli en femtilapp för el. Berättade Isabella."

  Hon svamlar eller ljuger. Elbilar är inte billigare. Till en början utgör ca 60% av dessa 3000 kr i bensinpeng av skatt som svenska staten behöver kompensera för från annat håll:

  http://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/styrmedel/konsumtionsskatter-pa-bensin/

  Förutom dessa skatter så utgörs även en stor del av råoljepriset av skatter som tillfaller oljeproducerande länders stater (ca 50%). Sedan är det såklart inte gratis med batteridegradering, uppbyggnad av effekten för elnätet och tillbyggnad av elproduktionsanläggningar. Om man nu inte vill downsiza allt, men då får man begränsa bilåkande till en mindre elit, vilket inte är orimligt men inget man vinner röster på. Miljöministerns 50 kr är rena tokerier.

  SvaraRadera
 6. Gamla "flum"-miljöpartiet brukade väl leverera en hel del lite beska påståenden (som dagens mondäna "ostron & vitt vin"-vänster inte alls verkar vilja höra): att den välbeställda livsstilen inte är hållbar? Att tv-apparater kanske bara bör bytas den dagen de går sönder eller inte längre är kompatibla med övrig utrustning etc? Samtidens "gröna produkt" antar jag anser att all "smart" teknik gjort den typen av barnsliga missuppfattningar föråldrade..?

  SvaraRadera
 7. Idiot TV förmedlar de vansinniga forskarnas sanningar

  När temperaturen på en döende patient stiger så
  berättar TV att temperaturstegringen nu inte går fortare än
  vad den har gjort tidigare. Den har planat ut.

  37 grader C. 38. 40. 41. 42. Stegringen går nu bara med 1 grad i sänder.
  Säger doktorn, och tilllägger: "Nu är temperaturen 43 grader Celsius."

  Kandidaten tittar på en termometer som sitter intill den dörr som han strax
  kommer att avvika genom och säger till läkaren:
  "Tempen i vårt dårhus är 43 grader, patienten är död och Du är: Inte Klok!!!"

  That is:
  To give a Roland for an Oliver

  SvaraRadera
 8. Agenda i går var väldigt bra. Vi måste enas om vad det ändå går att förstå av Trumps osv budskap. Kul att leva i en brytningstid. Gamla sanningar och sätt att tänka byts till nya. Uppfriskande att se Wolodarski tappa hakan.Päivi

  SvaraRadera
 9. Birger jobbar på att stötta amerikanska gröna.Men vad finns för garantier att dom inte funkar precis som våra egna? Alltså säljer ut rubb och stubb i det ögonblick de fått inflytande?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.