tisdag 15 november 2016

Åtta procent av statens utgifter till det militära försvaret... kan det vara nåt?

Det är mycket nu. Eller om det är lite. Jag vet inte. Kanske mycket som presteras av små människor? Eller lite som presteras av stora människor? Debatten är i alla fall konstig. Den är svensk. Svensk debatt är ofta konstig.

Medan liberaler och sossar hyllar Hillary Clinton, som försvarar dödsstraff, så flyger man i taket när Erdoğan vill införa just dödsstraff. Medan borgare och sossar kritiserar Trumps tänkta mur mot Mexiko så gläds man åt murar som EU-länder bygger. Medan man är chockade över Trumps idéer om att utvisa ett par miljoner som inte har uppehållstillstånd så gillar man att flyktingar som kommit till Grekland skall skickas tillbaka till Turkiet...

Man kritiserar dessutom Trump för att han tycks vilja prata med Putin, medan man själva inte bara vill prata med, utan dessutom betalar stora summor till, Erdoğan.

Vänner av svenskt medlemskap i Nato flyger i taket när Trump låter meddela att han anser att de länder som är med i Nato också skall betala för det - betalningen skall enligt spelreglerna vara en militärkostnad på två procent av BNP. Är det så konstigt att de länder som är med följer spelreglerna? Varför skulle USA stå för fiolerna?  För svenskt vidkommande skulle det innebära nästan en fördubbling av militärkostnaderna. Vilket faktiskt blir cirka åtta procent av statens utgifter. Därför brukar svenska Natovänner säga att "det ändå inte är någon i Europa som följer spelreglerna"... Tala om hyckleri!

Om krigsretoriken och Natodebatten skrev jag en ledare helgens ETC-magasin. Här finns den att läsa. Den är inte så dum för att vara skriven av en avdankad föredetting...:-)


För övrigt har jag förstått att ett ivrigt samtal förs om vilka teveserier som man bör följa. Croneman i DN hävdar att Line of Duty är en av vår tids bästa. Ett mer närliggande problem är vilken som skall bli Djurgårdens nya tränare nu när engelsmannen dragit iväg. Och än närmare: vilka träd skall med sorg fällas i vinter för att ge mer utrymme för sol i grönsakslandet? Livet är fyllt med frågeställningar. Den ena småttigare än den andra. Glöm inte ledaren i ETC. Här.

21 kommentarer:

 1. För att bara inte tala om vad det kostade den feministiska regeringen att få sitta med i säkerhetsrådet.Den redovisningen är precis vad som behövs!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet!

  Sant, det är dubbelmoral i nästan allt. Men kanske är det som aldrig tas upp lika intressant - frågorna som aldrig ställs.
  Som frågan; vad Nato är satt att försvara?
  Svaret till stor del ligger i begreppet dollarimperialismen (Sovjets utrikesminister Molotovs uttryck på dollarns härskarstatus efter Bretton Wood 1945).

  I svensk media finns bara EN enda artikel som tar upp dollarhegemonin i lilla Kristianstadbladet(googla "EU gör vad USA ber dem att göra" - där förklarar också ekonomiprofessor Michael Hudson hur alla andra länder betalar för USA:s krig )

  Annars är det tyst. Det är även tyst om alla de krig som USA utför för att skydda sitt imperium. Ryssarnas folkomröstning på Krim ses som en enorm krigshandling fast inte ett enda skott avlossades. Ryssland har inte angripit ett enda land militärt sedan Sovjet föll. Enligt en rapport från American Journal of Public Health står USA (Nato)för nästan alla krigshandlingar i världen.

  “Since the end of World War II, there have been 248 armed conflicts in 153 locations around the world. The United States launched 201 overseas military operations between the end of World War II and 2001, and since then, others, including Afghanistan and Iraq ….”

  (googla Public Health Experts Identify Militarism as Threat)

  Tystnaden och hyckleriet från svensk media och politiker är svårslaget.

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendatis nov. 15, 09:12:00 fm

  Håller med, det är mycket dubbelmoral och det gäller inte bara försvaret.

  Politik är ofta bara ett gäng åsikter, grundade på hur det har varit förr eller vad som är opportunt. Få har tagit sig tiden att funder över grundläggande moraliska värderingar. Ibland tror man sig har gjort, t.ex när man säger sig stå för alla likas värde, men man har då inte konkretiserat det, Är verkligen ditt barns liv lika lite värt som den mördare som tar det? Vad menar man egentligen?

  Man säger att kärnkraften ska stå för sina fulla kostnader, men samtidigt är man med och subventionerar vindkraften. Vad har man för måttstock? Billig energi? Minimera skada? Eller hur landar man i sitt beslut?

  The answer, my friend, is blowin' in the wind
  The answer is blowin' in the wind

  SvaraRadera
 4. Det kanske är så att handlingar är olika värda.

  SvaraRadera

 5. Håller faktiskt med om att debatten är en liten aning märklig i Sverige.
  Som jämförelsen mellan Clinton och Erdogan.
  Eller lanseringen av dr Stein som presidentkandidat. En stenhård socialist, som vill införa tilldelade arbeten åt alla, demokratiska arbetsplatser, antagligen med politiska kommissarier på plats, stänga alla amerikanska militärbaser utanför USA, stoppa samarbetet med Israel, ”nedrusta” tillsammans med Ryssland, inrätta kommissioner som ska angripa rasismen som finns överallt, kraftigt bygga ut välfärdssektorn, samt sänka skatterna för de arbetande amerikanerna. D v s samtliga enligt punkt 1.
  Och sedan lite grön dekoration. Detta förstår vi alltså inte att amerikanerna inte röstade på. I år, alltså, inte 1968.
  Vad dumma de måste vara, de där amerikanerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant hur man kan medvetet misstolka och torgföra vad en politiker vill. Du skulle kunna ta jobb som troll.
   Grrreenline 1

   Radera
  2. Grrreenline 1:s definition av god ton påminner märkligt mycket om AB:s Anders Lindbergs.Vilket sammanträffande!

   Radera
 6. 1) Croneman är bra, men jag har ingen TV.
  2) Jag är engelsman, jag kan fotboll, jag kan ta tricken från Fruängen till Stadion.
  3) Om Trump och Putin ska komma överens, är det inte risken stor att USA förhandlar bort ett litet land som ligger invid Ryska Havet (förlåt - Östersjön)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fred, teve går att se på datorn eller mobilen... du åker på licensavgift var sig du vill eller inte.
   Om USA förhandlar bort ett litet land som ligger invid Östersjön så slipper vi ju värdlandavtalet och därmed ryst intresse av att blockera Gotland från Natomissiler. Vore bra om USA och Ryssland taggade ner.

   Radera
 7. Trump - samarbete med Putin...
  ..är som S - samarbete med M
  ..är som M - samarbete med SD
  ..är som stad - samarbete med landsbygd
  ..är som rik - samarbete med fattig
  ..är som Gud - samarbete med andra gudar

  .. för en bättre mänskligare värld tillsammans.
  /IQ

  SvaraRadera
 8. Margot Wallströms feminism bevisar återigen hur enkelt man med rätt kontakter och en hög med kontanter kan köpa sig en plats och gå förbi alla köer.För egen del hade jag inte en aning om att det var det regeringen menade med feminism.Hade ni det?

  SvaraRadera
 9. Erik Hamrén blir nog Djurvårdare. Låt oss hoppas det iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björn, är du AIK:are. Ingen annan kan önska något så förskräckligt...

   Radera
  2. Det går ju alltid hoppas illa om Djurgården utan att vara gnagare. Kanske nåt lag som är mer värda platsen kan få chansen på så vis.
   Och helt orimligt är det ju faktiskt inte då Erics favorit Isaksson ju är hos kaminerna igen.

   Radera
 10. Vänstern övergick från att hata Usa till att älska USA när usa fick en svart president, trots att han gick Pentagon och Wall Streets ärenden mer än någon annan. Nu har vi en vit Trump som klämma åt Wall Street och minska konfrontation och krig. Då samlar sig den kulturmarxistiska vänsterpöbeln mot honom.

  SvaraRadera
 11. Visst är den politiska situationen rörig. Sunt förnuft finns just ingenstans. Är man klok på ett sätt skall man vara galen på ett annat sätt, för balansens skull. Verkar det.

  Så finns det förstås också en och annan svår fråga där även kloka människor kan känna stor tvekan inför alla alternativ.

  SvaraRadera
 12. Underbarnet Fridolin tar ett steg till mot stupet och"skärper tonen" emot
  skolkarna.Ett rent chicken race och underbarnet kommer blinka först och vika ner sig.Grabben har helt enkelt ingen chans att vinna.
  Nu är det bara det att det har inte partiet heller.Hur man än gör blir det fel,fel,fel.Underbarnet får ställa in sig på att vicka som lärare igen.Den andra kan kanske återgå till att vara journalist?

  SvaraRadera
 13. "Hyckleri", är väl förutom ordet "dubbelmoral", det ord som bäst karaktäriserar politikeradelns ståndpunkter och dagens fulmedia-situation. Att dessa hycklande individer både bildlikt och moraliskt gett fulmedia ett ansikte är ofta mycket tragikomiskt, anser jag.

  Att vi sedan bekostar ett modernt och grön totalförsvar, inkl. civilförsvar, som ger gröna jobb i Sverige ser jag inget hyckleri i alls jämfört med att proklamera fri invandring av människor som har fascistiska ideologier som personlig doktrin till ateistiska och kristna invandrares stora förfäran.

  SvaraRadera
 14. Krigsretorik ja... Att påpeka att det pågår ett mellanstatligt krig i Europa, där en av de inblandade parterna är en kärnvapenmakt på andra sidan ett litet innanhav, är det krigsretorik?

  Eller det kanske är krigsretorik att svenskt försvar ska anpassas till rådande säkerhetsläge? Du använde ju själv omvärldsargumentet för att argumentera för att Sveriges försvar skulle anpassas?

  SvaraRadera
 15. Westworld,intelligent och välgjort,får en att tänka...
  Arbetaren

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.